A OneCoin virtuális valuta elleni fellépésről tárgyalt a piacfelügyeleti munkacsoport

A piramisjátékhoz hasonló konstrukciójú OneCoin állítólagos virtuális valutával szembeni közös fellépésről egyeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Belügyminisztérium és a rendőrség különböző szerveivel, az adóhatósággal, illetve ügyészségi vezetőkkel – közölte a jegybank.

A OneCoinért jelenleg semmiféle valós áru vagy szolgáltatás nem vásárolható, az állítólagos virtuális fizetőeszköz értéke, árfolyama objektíven megállapíthatatlan – írták. A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozottaknak – akiknek így erőteljes anyagi érdeke a marketing és a toborzás – jutalékot fizetnek. A piramisjátékhoz hasonlító OneCoin konstrukció látszólag valamiféle eszközökbe történő befektetést tesz lehetővé, valójában azonban kereskedni kizárólag a tevékenységet szervező által üzemeltetett zárt és nem ellenőrizhető fórumon lehet.

Kiemelik: a jegybank az elmúlt három és fél évben kilenc alkalommal tett közzé írásos figyelmeztetéseket az egyes fizetésre használható – állítólagos vagy valós – virtuális eszközök és rendszerek (így a OneCoin és a BitCoin) rendkívüli fogyasztói kockázatairól, illetve publikálta az Európai Bankhatóság (EBA) ugyanilyen témájú figyelmeztetését is. Az MNB mindezeken túl folyamatosan elemzi a szükséges, és lehetséges lépéseket és egyeztet ezekről a társhatóságokkal a 2013 őszén a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony, egységes fellépés érdekében létrehozott piacfelügyeleti munkacsoport keretei között.

A piacfelügyeleti munkacsoportot a Belügyminisztérium több szerve, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Főügyészség, a Legfőbb Ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Nyomozó Iroda, az Országos Rendőr-főkapitányság, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alkotja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Érdemes frissíteni a Canon Cinema EOS kameráit

pén máj 12 , 2017
A Canon Europe az alábbi hét professzionális kamerájához jelentette be firmware-frissítéseket: EOS C700, EOS C100, EOS C100 Mark II, XC15, XC10, ME20F-SH és ME200S-SH. Az új firmware-ek jelentős fejlesztéseket tartalmaznak, például a korábbinál részletesebb beállítást, hatékonyabb munkafolyamatot, objektívkorrekciós lehetőségeket tesznek lehetővé. Az EOS C700 kamera frissítései új videórögzítési módokat támogatnak […]

És még ez is...