A MÚOSZ egyre keményebb

Magyar Újságírók Országos SzövetségeKemény hangvételű közleményben szólítja fel a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Magyarország szuverenitása felett őrködő hivatalt: El a kezekkel a független sajtótól!

Egyedi, átfogó vizsgálatot indít a SzuveNERitásvédelmi Hivatal az Átlátszó ellen, mivel bevételeiben magas hányad érkezik külföldi támogatásból. A MÚOSZ tiltakozik az eljárás ellen, s továbbra is tartja korábbi álláspontját: A demokratikus alapelvekkel összeegyeztethetetlen a szuverenitásvédelmi törvény. „…bárki gyanúba keverhető, ezért a véleményformálói térben óhatatlanul félelmet keltenek, vagy túlzott elővigyázatosságra (öncenzúrára) késztethetnek a gumiparagrafusok.”

Szerencsére, félelmet nem keltett a törvény, de mégis beigazolódott a gyanú: a független sajtó ellen akkor vetik be, amikor éppen akarják, a gumiparagrafusok tényleg bárkire, bármikor alkalmazhatók, amivel jogbizonytalanságot idéznek elő, sértik a sajtó szabad működését és veszélyeztetik a szólásszabadságot. Ma az Átlátszó, holnap valaki más…

A 2023. évi LXXXVIII. törvény alapján létrehozott SzuveNERitásvédelmi Hivatal „egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít az Átlátszó tevékenységével kapcsolatban”. Indokként az szerepel, hogy külföldről kap támogatást. Az Átlátszó oknyomozó, tényfeltáró portál. Több cikke leplezett le hatalmi visszaéléseket, korrupciós ügyleteket, különös döntéseket. Az Átlátszó működése kényelmetlenné vált a hatalom számára. Most visszavág.

Köztudott, hogy az Európai Bizottság vizsgálja, összeegyeztethető-e a szuverenitásvédelmi törvény az uniós joggal. Amíg az uniós vizsgálat tart, kifejezetten káros, Magyarország nemzetközi megítélésének is árt a törvényre hivatkozva indított vizsgálat.

A MÚOSZ továbbra is hangsúlyozza: e törvény, és a hivatal működése nem összeegyeztethető a demokratikus alapelvekkel. Magyarországon már van sajtótörvény, ami szabályozza e szektor törvényes működését. Az erősen vitatott szuverenitásvédelmi törvényre hivatkozva indított vizsgálatok támadást jelentenek a szabad sajtó ellen. A szövetség tiltakozik e vizsgálat ellen, és követeli az akció leállítását.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Milyen kerti munkák elengedhetetlenek a tökéletes pázsithoz?

pén jún 28 , 2024
A tökéletes pázsit kialakítása és fenntartása sok időt és munkát igényel. Különösen igaz ez a nyári időszakban. Emiatt is kiemelten fontos, hogy a fő feladatok mellett az apró részletekre is odafigyelünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy milyen kerti munkák elengedhetetlenek a tökéletes pázsithoz. Megfelelő fűnyíró és fűkasza Az alapvető kerti […]
protechshop.hu

És még ez is...