A molibdén-diszulfid maga a csoda

monitorA világ legvékonyabb optikai lencséjét alkották meg ausztrál kutatók, akiknek áttörése forradalmasíthatja a nanotechnológiát. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakemberei által megalkotott 6,3 nanométeres lencsét az orvoslás, a tudomány és a technológia terén is lehetne hasznosítani, valamint a hajlítható számítógép-monitorok és a minikamerák gyártását is forradalmasíthatja. A fejlesztés révén a rovarok összetett szeme is leutánozható lenne egy sor mikrolencsével.

A kutatást vezető Yuerui (Larry) Lu szerint a fejlesztés a molibdén-diszulfid kristályban rejlő lenyűgöző optikai lehetőségekre épül. „A molibdén-diszulfid egy elképesztő anyag. Túléli a magas hőmérsékletet, nagyszerű kenőanyag, jó félvezető és fotonkibocsátásra is képes” — mondta a szakember. A kutatók egy molibdén-diszulfid kristály „felszeletelésekor” fedezték fel, hogy az egyes rétegek milyen lenyűgöző optikai képességekkel rendelkeznek. Az eddigi legvékonyabb lencsét ötven nanométer vastagságú arany nanorudak felhasználásával készítették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kéklézeres projektorokat dob piacra a Canon

csü márc 24 , 2016
A Canon két új, Full HD felbontású lézerprojektort dob a piacra. Az LX-MU800Z és LX-MU600Z modellek lézeres fényforrással rendelkeznek. A Canon szerint a lézeres projektorok egyre nagyobb teret nyernek a kiskereskedelemben és az oktatásban, mivel ezen a két területen érvényesül legjobban két fontos előnyük: a hosszú, akár húszezer órás élettartam […]

És még ez is...