A mobiltelefonok fele kockázati tényező

okostelefonA Kaspersky Lab által közzétett legújabb kutatás szerint világszerte a mobil készülékek magas kockázatot jelenthetnek a megfelelő védelem hiánya miatt. A 21 országos, 12 ezer válaszadóval készült kutatás szerint a megkérdezettek többsége telepített vírusirtót tabletjére, okostelefonok esetében ez az arány csupán a fele. Az emberek hajlamosabbak számítógépeiket védelemmel ellátni (88 százalék), mint a mobiltelefonjaikat, holott számos információt, köztük a legszemélyesebb adatokat legtöbb esetben mobilokon tárolunk. Úgy tűnik, a felhasználók nincsenek tudatában, hogy a hordozható eszközöket is védeni kell: míg 54 százalék gondolja úgy, hogy az asztali számítógépeken és laptopokon feltétlenül szükség van védelmi szoftverekre, addig csak 42 százalék vallja ugyanezt telefonok és tabletek esetében. További tény, hogy a felhasználók ötöde (21 százaléka) nincs is tisztában a mobil kártevők veszélyeivel.

Azok a kevesek, akik igyekeznek megvédeni mobiljaikat, de ez jellemzően a jelszavas védelemre korlátozódik: a válaszadók 81 százaléknak van a számítógépén és 82 százaléknak az okostelefonján jelszókérő. Ha kizárólag csak jelszavas védelmet használunk, ez azért aggasztó, mert egy jelszó nem nyújt védelmet a rosszindulatú vírus vagy adathalász támadások ellen. A fogyasztók mindössze 41 százalék -a használ jelszót és szoftveres védelmet együttesen, ami azt jelenti, hogy a készülékek több mint a fele ki van szolgáltatva a bűnözésnek. A legkézenfekvőbb fenyegetettség, amivel bárki szembesülhet, az online aktivitásaink során (online vásárlás, vagy egyszerű adatmegosztás) közzétett adataink ellopása. A kutatás megállapította, hogy a kibertámadások elszenvedőinek Android-os telefonja is fertőzött volt (21 százaléka), és 22 százalékuk az adatait is elvesztette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Súlyosabb büntetés várhat a hibázó e-kereskedőkre

szo okt 29 , 2016
A tisztességesebb e-kereskedelem érdekében megfogalmazott törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. A javaslat többek között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján elérhető nyilvános adatbázis létrehozását szorgalmazza, amely listázza az internetes kereskedelem és az online fizetési megoldások körében a fogyasztókkal szemben súlyos jogsértést elkövető e-kereskedelmi vállalkozásokat. Erre […]
Forint