A megtévedt futár esete

bilincsÜzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy 40 éves balatonfüredi férfival és 45 éves budapesti társával szemben. Kihasználták, hogy a fiatalabb férfi futárként dolgozott és különböző módszerekkel a fuvarozó cég szolgáltatását igénybe vevő két műszaki áruházat károsítottak meg.

A vádirat szerint a balatonfüredi férfit alkalmazó cég egy másik gazdasági társaság alvállalkozójaként csomagok kiszállításával is foglalkozik. A férfi feladata, hogy a kézbesíthetetlen csomagokat a nap végén a raktárba visszavigye. A két vádlott elhatározta, hogy egy webshopot üzemeltető ügyféltől fiktív személyi adatokkal, utánvétes fizetéssel nagy értékű mobiltelefonokat rendelnek, majd a futár munkakörét felhasználva azt a látszatot keltik, hogy a címzettek a megrendelt terméket nem vették át, és a készülékeket eltulajdonítják. Az álnéven történő rendeléseket a budapesti férfi adta le, míg a készülékeket a futár szerezte meg úgy, hogy a csomagokat kibontotta, azokból a telefonokat a dobozukkal együtt kivette, helyükre pedig egy hasonló készülék üres dobozát tette. A csomagot ezután visszazárta és a raktárban a kézbesíthetetlen áruk közé helyezte. A tervük révén megszerzett két készülék végül egy orgazda közvetítésével, féláron jutott el a budapesti férfihoz. A futár ezen túl még két másik telefont is megszerzett, de anyagi hasznot már nem tudott belőlük realizálni, mert a rendőrség azokat lefoglalta tőle.

A vádlottak egy másik áruházlánc esetében eltérő módszerrel tettek szert anyagi előnyre. Ez esetben azt használták ki, hogy a műszaki áruházzal szerződésben álló, egyben a balatonfüredi férfi cégét megbízó futárcég szállítólevele a készpénzes utánvételek esetén hiányosan, az utolsó számjegy nélkül tartalmazta a fizetendő összeget. A budapesti férfi ekkor is fiktív címek felhasználásával adott le rendeléseket, az áruért pedig a színlelt kézbesítés során csak a szállítólevélen szereplő töredékösszeget fizették ki, amellyel mintegy 4,4 millió forint kárt okoztak a műszaki áruházláncot működtető gazdasági társaságnak. A vádlottak ezen túl is próbálkoztak hamis rendelések leadásával, azonban az áruház a telefonokat ez esetben már a postával szállíttatta ki, s ezzel mintegy 3,7 millió forint kártól menekült meg. Az ügyészség a vádiratában mindkét elkövetővel szemben letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta, míg a korábban orgazdaként közreműködő férfival szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kampányolni kezdett a Kingston

hét nov 9 , 2020
A Kingston Technology elindította globális kampányát, a Kingston Is With You-t, amellyel az a célja, hogy a felhasználókat minden olyan élethelyzetben támogassa, amikor adataik biztonságos tárolásáról és hordozásáról, vagy informatikai rendszereik teljesítményének növeléséről van szó. A gyártó szerint az élet különböző területein keletkező adatokat különféle módon érdemes tárolni. A családi […]
Kingston

Friss, ropogós