A magyar cégek ötöde alkalmaz MI-alapú megoldásokat

Farkas Ádám, EYA magyar cégek 20 százaléka már alkalmaz, 18 százaléka pedig két éven belül tervez bevezetni mesterséges intelligencián (MI) alapuló megoldásokat, 29 százalék még nem foglalkozik aktívan a kérdéssel.

Az EY 53 államban, köztük Magyarországon 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készítette felmérését. Azt állapították meg, hogy a megkérdezettek többsége már nekilátott vagy tervezi, hogy ellenőrzi bevezetés előtt a kiválasztott MI-megoldásokat, bevonja a felsővezetőket a folyamatba, útmutatót dolgoz ki az alkalmazottak számára, és felhasználási szabályokat vezet be az adatvédelmi kockázatok enyhítésére. Az etikus használat irányelveinek meghatározása is elkészült vagy egyeztetés alatt van már a válaszadók csaknem kétharmadánál.

A közlemény idézte Farkas Ádámot, az EY felelős üzleti működéssel kapcsolatos szolgáltatásait vezető partnerét, aki azt mondta: a mesterséges intelligencia alkalmazása óriási potenciált jelent a magyar cégek számára. Azok a vállalatok, amelyek még nem dolgozták ki az MI-stratégiájukat, és nem kezdtek bele a megvalósításába, nagyon gyorsan hatalmas lemaradásba kerülhetnek. A bevezetést elkapkodni ennek ellenére sem érdemes, hiszen a megbízható alkalmazás érdekében fontos figyelembe venni az etikai szempontokat, különösen a magánélet védelmét és az adatbiztonságot. A fejlesztéseknek ráadásul meg kell felelniük az etikai irányelveknek és a folyamatosan változó jogszabályoknak is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

SZBK: Javítanák a daganatos betegségek gyógyszeres terápiáját

csü jún 27 , 2024
Újabb daganattípusok esetében válhat alkalmazhatóvá egy már használt gyógyszeres terápia azzal az eljárással, melyen Timinszky Gyula dolgozik munkatársaival a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK). Élete során minden harmadik magyar embernél rosszindulatú daganat alakul ki, és ugyan az elmúlt években javult a gyógyulási arány, de a rák még mindig a második leggyakoribb […]
Szegedi Biológiai Kutatóközpont

És még ez is...