A laptoptilalom édes-bús története

Egy titkosszolgálati információk alapján felépített robbantótesttel végzett tesztek után vezette be márciusban az Egyesült Államok a laptoptilalmat tíz, főként közel-keleti repülőtérről az Egyesült Államokba induló légijárat fedélzetén – közölte John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter.

Az ATW Online légiközlekedési szaklap keddi információi szerint a miniszter erről a Colorado állambeli Aspenben beszélt egy biztonságpolitikai konferencián. A miniszter szerint titkosszolgálati információkat kaptak egy olyan kifinomult, már létező eszközről, amely úgy néz ki, mint egy nagy személyes elektronikai eszköz, és amerikai repülőtereket, illetve amerikai légitársaságok által üzemeltetett járatokat vettek velük célba. Az eszközt a megszerzett információk alapján az amerikai Közlekedésbiztonsági Ügynökség (TSA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) együttműködésével megépítették, majd tesztnek vetették alá, amely során egy már nem használt repülőgép kabinjába helyezték el azt a földön, a kabint pedig légnyomás alá helyezték. A miniszter elmondása szerint a robbanótest teljesen elpusztította a repülőgépet.

Emellett a minisztérium olyan információkat kapott, amely szerint a közel-keleti repülőtereken lévő biztonsági rendszerek nem tudják ezt a fajta robbanó szerkezetet kimutatni. Ezek után döntöttek úgy, hogy tíz, döntően közel-keleti repülőtérről induló járaton betiltják a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközöket a fedélzeten, júniusban pedig meghatározták, hogyan kell erősíteni az utasbiztonsági ellenőrzést a repülőtereken. A laptoptilalmat azóta minden repülőtér esetében feloldották, az előírt szigorítások bevezetése pedig folyamatban van – írta az ATW Online.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mikrocsipet ültetnek be egy amerikai cég dolgozóiba

pén júl 28 , 2017
Mikrocsipeket ültet be dolgozóiba egy amerikai technológiai cég, amely egyebek között lehetővé teszi számukra, hogy egyetlen érintéssel fizethessenek a vállalat büféjében. A wisconsini Three Square Market cég ötven munkatársának hüvelyk- és mutatóujja közé ülteti be a rizsszem nagyságú mikrocsipet, amely rádiofrekvenciás azonosítóként (RFID) működik. “Az RFID technológiát mindenféle vezérlésre fel […]

Friss, ropogós