A lájkolás mindent elárul a személyiségről

likeA számítógép jobban ítéli meg a személyiséget, mint a barátok – derült ki egy több tízezer önkéntes részvételével zajlott brit-amerikai kutatásból. A Facebook közösségi portál “like” gombjának kattintásait elemezte egy számítógépes program – tudósított a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányról. A Cambridge-i Egyetem kutatói ugyan elismerték, hogy a személyiség ennél összetettebb dolog, ám eredményeik alapján a számítógép jobban oldotta meg a feladatot, mint az ember. A kutatók már korábban megállapították, hogy a Facebookon kattintott “tetszikekből” egy sor személyes információt lehet nyerni többek között a szexuális irányultságról vagy a politikai nézetekről.

Új tanulmányukban egy lépéssel tovább mentek, és összevetették azt, hogy vajon a gép vagy az ember ítéli-e meg jobban a személyiséget. Youyou Wu és kollégái 70 520 facebookozó önkéntes adatait futtatták át a programjukon, amely a tetszik-kattintásokat öt fő személyiségvonással kötötte össze, ezek a kedvesség, a lelkiismeretesség, a kifelé fordulás, az idegesség és a nyitottság voltak. A résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet a saját személyiségükről, majd megkérték kollégáikat, barátaikat és családjukat, hogy jellemezzék a résztvevőt egy másik kérdőív kitöltésével. A kutatók összehasonlították az eredményeket, hogy lássák, sikerült-e a programnak felvázolnia a résztvevő saját készítésű jellemrajzát.

Ha elég “tetszik” állt rendelkezésére, a program jobban megközelítette az önarcképet, mint a résztvevő legközelebbi ismerősei. Ha csak tíz lájk volt, a gép a személyiség megítélésében túlszárnyalta a munkatársat. Ha már 70 “tetszikkel” dolgozhatott, ügyesebb volt, mint egy barát vagy lakótárs. 150 tetszik elemzésével a családtagokat győzte le, a partnert nem. Háromszáz tetszik adatai kellettek ahhoz, hogy a gép ugyanolyan jól vagy jobban teljesítsen, mint a résztvevő partnere — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Intel: új eszköz a hátrányos helyzetű iskoláknak

vas jan 25 , 2015
Az Intel egyoktatási célra készített új terméket jelentett be. Az új Intel Education Content Access Point egy olyan eszköz, amelyet kifejezetten a pedagógusok, a diákok és az informatikai rendszergazdák számára hoztak létre a digitális tartalmak tárolásához, rendszerezéséhez és közreadásához, és amely különösen az olyan iskolákban lehet hasznos, ahol alacsony sávszélességű […]
tanuló osztály