A közösségi médiában kereskednek a Szíriából és Irakból lopott műkincsekkel

Szíriából és Irakból kicsempészett műkincsek eladását és felvásárlását bonyolítják a Facebookon illegális műkincs-kereskedelemmel foglalkozó hálózatok – derült ki a BBC riportjából. A közösségi portálon létrehozott zárt csoportokban azt is megvitatják egyebek között, hogy miként lehet illegális ásatásokat folytatni az ókori síroknál. Amr al-Azm régészprofesszor, aki elhagyni kényszerült Szíriát és jelenleg az ohiói Shawnee Állami Egyetemen dolgozik, elmondta, hogy az eladásra kínált tételek között vannak olyan római kori mozaikok is például, amelyeket még ki sem ástak a földből Szíriában. A szakember több száz – nagy részt zárt és gyakran több ezer taggal rendelkező – csoportot fésült át a Facebookon az elmúlt két évben.

A felhasználók ötleteket osztanak meg egymással arról, hogy miként lehet illegális ásatásokat végezni a régészeti lelőhelyeken, és „jó tanácsokkal” látják el egymást, például a sírok feltárásakor lehetséges omlásveszéllyel kapcsolatban. Vannak olyanok is, akik rendelésre fosztanak ki lelőhelyeket. A szíriai régészeti hatóság szerint a közel-keleti országot elhagyó műkincsek nagyjából hetven százaléka hamisítvány, de a fennmaradó harminc százalékban akadnak rendkívül értékes tárgyak is. A Facebook közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az oldalon tilos illegális tevékenységet folytatni és „a BBC riportja nyomán 49 csoportot távolítottak el”. A régészprofesszor szerint azonban az általa megfigyelt Facebook-csoportok egy része továbbra is működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Májustól díjmentesen érhető el az aszálymonitoring-hálózat online felülete

pén máj 10 , 2019
ShareTweetPinShareMájustól díjmentesen érhető el az aszálymonitoring-hálózat online felülete, a vízügyi ágazat által kidolgozott vízhiány-előrejelző rendszer az agrárium szereplői számára jelzi, hogy mikor kell vizet juttatni egy adott területre, a szárazság növényekre gyakorolt negatív hatásainak megelőzése érdekében – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A közlemény szerint nagy az aszály kockázata, főként […]

És még ez is...