A közösségi média befészkelte magát a rémálmainkba

alvás, vekker, ébresztőóraMinél több időt töltünk a közösségi platformok böngészésével, annál nagyobb a valószínűsége, hogy lesznek az ott látott tartalmakkal kapcsolatos rémálmaink – derül ki egy nemzetközi kutatásból.

A Zsila Ágnes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar tudományos munkatársának vezetésével készült vizsgálat szerint a közösségi médiás fiókunk ellenőrzése, a posztok böngészése sokunknál már a napi rutin részévé vált, ez azonban növeli a függőség kialakulásának kockázatát. Számos kutatás rámutatott arra, hogy a közösségi média túlzott használata olyan mentális problémákhoz vezethet, mint a depresszió, a szorongás, a rossz alvásminőség vagy az élettel való alacsonyabb elégedettség. A friss kutatás azt mutatta ki, hogy a túl sok online jelenlét összefügg a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok gyakoribb előfordulásával is.

Az álomelméletek szerint az ébrenlétünk alatt átélt élményeinkkel alvás közben újra találkozunk. Ennek fényében, ha nap közben sok időt töltünk a közösségi média platformokon, könnyen előfordulhat, hogy azok az álmainkban is megjelennek. Amennyiben az online világgal kapcsolatos aggodalmaink vagy rossz tapasztalataink (például cyberbullying, dezinformáció) foglalkoztatnak minket, az ezekből fakadó szorongásunk negatív érzelmi töltetet adhat az álmainknak.

A kutatásban 595 közösségi média felhasználó vett részt, akik egy online kérdőívet töltöttek ki. Minden résztvevő legalább egy platformon aktív volt, azaz legalább napi 15 percet töltött online a vizsgálatot megelőző hónapban. A leggyakrabban használt felületnek az Instagram bizonyult (87 százalék), ezt követte a Twitter (11 százalék) és a Facebook (2 százalék). A kutatók azt találták, hogy bár a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok előfordulása ritka, de összefüggést mutat az internethasználat gyakoriságával. A leggyakrabban tehetetlenségről, kontrollvesztésről és az online kapcsolatok sérüléséről szóló rémálmok hozzájárulhatnak a rosszabb alvásminőséghez és az alacsonyabb pszichés jólléthez.

A kutatók figyelmeztetnek: a technológia térnyerésével ezek az álmok egyre gyakoribbá válhatnak. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes odafigyelnünk az online töltött idő mennyiségére és minőségére, különösen az elalvás előtti órában.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A hónap közepétől letölthető lesz az e-Transport alkalmazás

csü júl 4 , 2024
A magas adókockázatú termékek belföldi fuvarozását és a nemzetközi áruszállításokat nyomon követő e-Transport alkalmazás július 15-től letölthető lesz. A román pénzügyminisztérium közleménye szerint az alkalmazást már feltöltötték az Apple Store és a Google Play online platformokra, a jóváhagyásuk folyamatban van, és várhatóan legkésőbb július 15-ig hozzáférhetővé válik a felhasználók számára. […]
román rendszám

És még ez is...