A Kormány szerint is veszélyt jelenthetnek a Kaspersky szoftverek

A jogalappal.hu vette észre, hogy egy friss kormányhatározat szerint (1370/2018. (VIII. 13.) Korm. határozat) – az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatával összhangban – szükséges “a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervezetek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása.” Az új magyar jogszabály alapján a minisztereknek el kell végezniük az érintett szervezetek tekintetében a szükséges felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztatniuk kell a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét. Új állami informatikai rendszer üzembe helyezése esetén pedig gondoskodni kell a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökének tájékoztatásáról, amennyiben a potenciálisan veszélyes termék alkalmazására kerül sor.

Idén, az Európai Parlament határozatában „rosszindulatúnak” nevezte az orosz központú kiberbiztonsági cég termékeit. Egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy “az Európai Parlament felhívja az Uniót, hogy végezze el az intézményekben használt szoftverek, informatikai és kommunikációs berendezések és infrastruktúra átfogó felülvizsgálatát a potenciálisan veszélyes programok és eszközök elhárítása és a bizonyítottan rosszindulatú eszközök ‒ mint például a Kaspersky termékek ‒ betiltása érdekében.” Korábban, még 2017-ben az amerikai belbiztonsági minisztérium egy kötelező érvényű irányelvet adott ki, amelyben megtiltották a szövetségi ügynökségeken a Kaspersky termékeinek használatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A SzámHead csodás növekedésének titka

ked aug 14 , 2018
ShareTweetPinShareA SzámHEAD Kft. 1990-ben alakult. Mára az egyik meghatározó szereplőjévé vált a hazai it-infrastruktúra üzletágnak A Bodonyi László, ügyvezető tulajdonban lévő vállalat stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik. Megalakulása óta jelentős hangsúlyt fektet az új technikai megoldásokra, szolgáltatások fejlesztésére és a leghatékonyabb üzemeltetési megoldások kialakítására — olvasható a társaság honlapján. A társaság […]

És még ez is...