A Kormány, a Yettel Magyarország és a Cetin Hungary is az ország érdekeit szolgálják

Kübler-Andrási Judit, a Cetin Hungary Zrt. vezérigazgatójaA Kormány együttműködési megállapodást kötött a Yettel Magyarországgal és a Cetin Hungary Zrt.-vel a digitalizáció és a távközlés fejlesztése érdekében, ezzel a felek az egész ország érdekét szolgálják.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a dokumentum aláírásakor kiemelte: a telekommunikációs szektor fontos a kormány számára, a digitális technológiák alapjaiban változtatják meg az életet. A digitális gazdaság már a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. A megállapodásban többek között a hálózatfejlesztésről, a kiberbiztonságról, a kkv-k támogatásáról, innovációról, valamint egyetemi együttműködésről állapodtak meg a felek. A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány és a Yettel együttműködése új szintre lép, a cég megbízható partnere a kormánynak. A mostani megállapodás folytatása a mobilhálózat fejlesztéséről szóló korábbi, 2013-asnak.

A digitális gazdaság a kutatás-fejlesztési kiadások hét százalékát adja, miközben a multiplikátor hatásokkal a foglalkoztatottak 17 százalékának nyújt munkalehetőséget. Mindezek figyelembevételével a kormány célja, hogy a digitalizáció fejlesztésével erősítse az ország versenyképességét – mondta. Nagy emlékeztetett arra, hogy már minden meghatározó telekommunikációs céggel aláírtak megállapodást, mostanra lett teljes a cégek köre. A megállapodásban foglaltak alapján a magyar állam vállalja, hogy csökkenti a távközlési szolgáltatók terheit, 2025-től kivezeti az ágazati pótadót, a különadót már idén januártól megszüntették. A kormány versenyképes adózási környezetet teremt a cégeknek, cserébe azt várja, hogy járuljanak hozzá Magyarország digitális fejlettségének előmozdításához.

A megállapodás alapján

a Yettel és a Cetin 2028-ig legalább 72 milliárd forint értékű mobilhálózat-fejlesztést valósít meg. Ennek keretében jelentősen, akár 99 százalékra növelik az országos 5G lakossági kültéri lefedettséget 2028 végére. Emellett együttműködek az állami tulajdonú hálózatok fejlesztésében is, ahogy 5G célú referenciaprojekteket bonyolítanak le, hogy ösztönözzék a magyar vállalkozások 5G használatát – sorolta. Magyarország érdeke, hogy a cégcsoport fejlesztéseket hajtson végre, a nyilatkozatnak megfelelően nyomon követik a vállalások betartását – fejtette ki Nagy.

Kübler-Andrási Judit, a Cetin Hungary Zrt. vezérigazgatója közölte: a távközlési infrastruktúra üzemeltető-fejlesztő cég kiemelten kezeli a hálózatokat, üdvözölte a megállapodást, és annak várható pozitív hatását. Közlése szerint 2020 óta 80 milliárd forintot fordítottak a hálózatok fejlesztésére, ez is mutatja az elkötelezettségüket.

Igor Prerovsky, a Yettel Magyarország vezérigazgatója szerint a most aláírt dokumentum az ország digitális fejlődéséhez keretrendszert határoz meg, túlmutat a hálózatok fejlesztésén. Kiterjed a digitális oktatásra, egyetemi együttműködésekre, vagy a kkv-k fejlesztésére is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új honlap indul a jövőre kétszáz éves MTA tiszteletére

sze máj 1 , 2024
ShareTweetPinShareA Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2025-ben ünnepli alapításának 200. évfordulóját, és ebből az alkalmából egy új, ünnepi honlapon mutatja be az intézmény múltját, jelenét és jövőjét. Az mta200.hu címen már elérhető honlapon szöveges, képes és filmes tartalmakat találhatnak az érdeklődők, de lehet tájékozódni az MTA Székházban őrzött kincsekről és a […]
Magyar Tudományos Akadémia

És még ez is...