A kőműveseknek annyi

komuvesKét nap alatt épít fel egy szerkezetkész házat Hadrianus, az ausztrál mérnökök által kifejlesztett kőművesrobot. A robot a Britannia római provincia határát jelölő Hadrianus-fal után a Hadrianus nevet kapta. A “kőműves”, mielőtt ténylegesen munkához látna, a CAD (computer-aided design) 3D-s számítógépes tervezőrendszer segítségével elkészíti a ház szerkezetének sémáját, amelyben meghatározza minden egyes tégla helyét, majd kidolgozza az építkezés részletes programját, a munkálatok sorrendjét. Hadrianus 28 méteres teleszkópos robotkarjával keni a maltert, rakja a téglát, készíti elő a fali vezetékek helyét, s eközben folyamatosan szkenneli a megépült részeket, hogy minden a tervek szerint halad-e. A kőművesrobot szünet nélkül, napi 24 órában, az év 365 napján képes dolgozni. Óránként ezer téglát épít be a falakba, egy szerkezetkész ház felhúzása körülbelül két napot vesz igénybe, évente átlagosan másfélszáz épületet tud felépíteni. A tervező most Hadrianus piaci értékesítésén dolgozik.

Ausztráliában évente körülbelül kétmilliárd téglát gyártanak, ám egyre kevesebb az építőipari szakmunkás, mivel a fiatalokat kevéssé vonzza a nehéz kőművesmesterség. A szakemberhiány miatt kezdte foglalkoztatni Mark Pivac perthi mérnököt a kőművesmunka teljes gépesítésének gondolata – idézte a Perth Now helyi online lapot a The Independent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Informatikai botrány: vádemelések az egyik legnagyobb korrupciós ügyben

ked jún 30 , 2015
Nyolc személy ellen emelt vádat hétfőn a varsói ügyészség a rendszerváltás utáni egyik legnagyobb lengyel korrupciós üggyel, az úgynevezett informatikai botránnyal kapcsolatban. Az informatikai botrány 2012-ben pattant ki, akkor több magas rangú lengyel hivatalnokot azzal gyanúsítottak meg, hogy a belügyminisztérium, az országos rendőr-főkapitányság, a külügyminisztérium és a központi statisztikai hivatal […]
Dolláreső

És még ez is...

Friss, ropogós