A kínai EU-nagykövet tisztességtelennek tartja a Huawei elleni “rágalomhadjáratot”

Súlyos következményekkel járhatna a globális gazdasági és tudományos együttműködés szempontjából, ha az ellene indított “rágalomhadjárat” miatt kizárnák a Huawei kínai távközlési óriásvállalatot a beszerzési tenderekből az 5G mobilhálózatok kiépítésének során Európában – figyelmeztetett a távol-keleti ország Európai Unió melletti nagykövete. “Nem segít, ha rágalmazást, diszkriminációt, nyomásgyakorlást, kényszerítést vagy spekulációt alkalmazunk másokkal szemben” — mondta Csang Ming a Financial Times című brit lapnak adott interjúban.

Biztonsági megfontolásból nemrég az Egyesült Államok, majd Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta az 5G hálózatok fejlesztéséből a Huawei-t, illetve Japán is erre készül. Washington szerint Peking kémkedésre használhatja fel a cég berendezéseit, a vádak arra a kínai jogszabályra hivatkoznak, amely megköveteli a technológiai vállalatok együttműködését a hírszerző szervekkel. Mindezt alátámasztja az a néhány hónapja kipattant botrány, amelyben kiderült, hogy bizonyos szerver alaplapokra kémchipet szerelt fel titokban egy kínai gyártó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Amerika: vádat emeltek a Huawei ellen

sze jan 30 , 2019
Az amerikai igazságügyi minisztérium banki csalás, kereskedelmi titkok ellopása és hatósági félrevezetése miatt két ügyben emelt vádat a Huawei és pénzügyi igazgatója, a Washington kérésére Kanadában letartóztatott Meng Van-csou ellen – jelentette be Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter. Whitaker közölte: az egyik ügyben tizenhárom rendbeli, a másikban pedig tíz rendbeli […]
Meng Van-csou

Friss, ropogós