A kétharmad szigorúbban büntetne

hamis-iphoneBármilyen hamisított termék forgalmazása bűncselekmény a magyar lakosság közel kétharmada szerint, és ugyanekkora arányban a jelenleginél szigorúbban büntetnék azokat, akik hamis sportszereket, gyógyszereket, élelmiszereket és szoftvereket árulnak – ezt állapította meg a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatása — írja az MTI. A felmérés azt is kimutatta, hogy bár a magyarok többsége tisztában van a hamis árucikkek által okozott társadalmi és gazdasági károkkal, mégis növekedett az ilyen termékeket vásárlók aránya a teljes lakosságon belül. A kutatás szerint évek óta szűk sávban, 13-18 százalék között mozgott a hamis terméket az elmúlt évben legalább egyszer vásárló magyarok aránya a teljes lakosság körében, az idei felmérésben érte el az arány az eddigi legmagasabb értéket 18 százalékon.

Az egyes termékcsoportokat tekintve különböznek az arányok, a legnépszerűbb termék az idén is a hamis ruha volt: a válaszadók húsz százaléka vásárolt hamis ruhaneműt, ami három százalékpontos emelkedés 2014-hez képest. Hamis parfümöket csak öt százalékuk, hamis gyógyszereket három százalékuk, míg hamis CD-t vagy DVD-t összesen két százalékuk vásárolt. A hamis illatszereknél nem történt változás tavalyhoz képest, míg a hamis gyógyszerek esetében két százalékponttal nőtt a fogyasztók aránya, az adathordozóknál viszont ugyanennyivel csökkent 2014-hez viszonyítva. A kutatás a jogellenes letöltésekre külön is kitért: a válaszadók tíz százaléka vallotta be, hogy valaha nézett, illetve hallgatott illegális tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

IoT-ben is erősít a Dell

csü nov 5 , 2015
A Dell EdgeGateway 5000 sorozattal bővült az iparág legátfogóbb IoT piaci eszközkínálata. Az EdgeGateway 5000 sorozat főbb jellemzői a célzottan kialakított átjáró, a hatékony elemzési képességek, valamint a kibővített I/O lehetőségek. A megoldás az épület- és gyárautomatizálási szektorokat szolgálja ki. A Dell EdgeGateway új sorozatának megjelenésével az iparág legátfogóbb IoT-eszközkínálata bővült, […]

Friss, ropogós