A Kasperskynek annyi?

Izraeli hírszerzők buktatták le a Kaspersky Lab orosz számítógépes cég vírusirtó programjával titkos amerikai iratokat megszerző orosz kormányzati hackereket — közölte a ynet.

Az izraeli kibernyomozók az orosz kormány hackereit követték 2015-ben, amikor észrevették az amerikai kormányzati számítógépeket megcélzó orosz internetes behatolási kísérleteket, majd figyelmeztették erre az amerikaiakat. Miután az izraeliek jelezték, hogy az oroszok a Kaspersky vírusirtói segítségével jutottak el a titkos amerikai információkhoz, egy hónappal ezelőtt az amerikai belbiztonsági minisztérium megtiltotta, hogy kormányzati szerveknél, hivatalokban és ügynökségeknél Kaspersky-termékeket vagy szolgáltatásokat használjanak.

Az izraeli kémek a Kaspersky hálózatában olyan hackereszközöket is találtak, amelyek csakis az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származhattak, és amelyek az NSA nyomozása szerint az orosz kormány birtokába kerültek. Az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács (National Intelligence Council) múlt hónapban kiadott, és a NATO szövetségeseivel megosztott egy titkos jelentést, amely szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hírszerzői “valószínűleg hozzáférnek” a Kaspersky alkalmazóinak adatbázisához és forráskódjához. Ez a szakértők szerint segítheti őket abban, hogy kibertámadásokat hajthassanak végre az amerikai kormány, valamint az ipari és üzleti biztonsági rendszerek ellen.

Vélemény
Ha mindez igaz, akkor az orosz társaságnak befellegzett, hiszen minden, Oroszországtól független államnak, a saját jól felfogott érdekében meg kell tiltania az orosz cég szoftvereinek használatát a saját szervezeteiben, az államigazgatásban. Ezen túl figyelmeztetnie kell a polgárait, hogy a saját számítógépeiken, mobiltelefonjaikon csak akkor használják a Kaspersky megoldásait, ha az eszközökön nem tárolnak munkahelyi bizalmas anyagokat, vagy személyes szférájukra vonatkozó adatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A legjobb hazai alkalmazásokat keresi az Innovmatch verseny

szo okt 14 , 2017
Újabb forduló nyílt meg az SAP-Techstars innovációs versenyén: a vállalati problémák megoldása után immár saját ötlettel és projekttel is lehet nevezni a nem túl magas, mondhatni szerény összegű, 4,7 millió forintos összdíjazású, innovációs megmérettetésre. Az Innovmatch versenyben olyan egyedi alkalmazásokat fejleszteni kívánó hazai cégeket, startupokat, fejlesztői közösségeket, vagy akár érett […]

Friss, ropogós