A kártevők évközben sem pihennek, de a Cisco sem

Ács-György-CiscoA Cisco közzétette évközi kiberbiztonsági jelentését. A jelentés szerint a zsarolóvírusok (ransomware) új generációival kell számolni, amelyek teljes hálózatokat, egész vállalatokat és intézményeket béníthatnak meg. A kártevők új generációi moduláris felépítésűek lesznek, így a hatékonyság maximalizálásának érdekében gyorsan alkalmazkodnak majd a különféle környezetekhez és biztonsági megoldásokhoz. Az új zsarolóvírusok például csökkentik a processzorok használatát és a vezérlőszerverekkel (C&C) való kommunikációt annak érdekében, hogy minél nehezebben lehessen őket detektálni. “A legnagyobb veszélyt Magyarországon is a zsarolóvírusok jelentik jelenleg. Nemcsak egyéni felhasználókat, de közintézményeket, például kórházakat is támadnak zsarolóvírusokkal” — mondta Ács György, a Cisco regionális hálózatbiztonsági szakértője.

A jelentés másik fontos következtetése, hogy a kiberbűnözők egyre nagyobb mértékben alkalmaznak szerveroldali támadásokat, és egyre gyakrabban használnak titkosítást valódi tevékenységük álcázására. Ez a trend különösen jól megfigyelhető volt az elmúlt félévben a Jboss szerverek esetében. A kutatók az internethez is kapcsolódó Jboss kiszolgálók 10 százalékát találták fertőzöttnek, és sok esetben többéves sérülékenységek okozták a problémákat. A kliensoldali támadások száma sem csökkent, és a legtöbb támadás továbbra is az Adobe Flash sebezhetőségeit használta ki. Az elmúlt időszakban a Windows-os exploitok váltak a legelterjedtebb webes támadási formává, miközben a Facebookra épülő csalások száma csökkenni kezdett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A bátonyterenyi rendőrök csodásak

szo aug 6 , 2016
Elfogtak és őrizetbe vettek a bátonyterenyei rendőrök egy budapesti kóklert, aki több mint harminc embert károsított meg internetes csalással; a sértettek kifizették, de nem kapták meg a hirdetett árukat — közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. Dankóné Nagy Éva elmondta: a 45 éves budapesti S. András februártól május végéig […]

Friss, ropogós