A jegybank kalkulátorral segíti az ünnepi kiadások megtervezését

mnbA jegybank háztartási költségvetés-kalkulátorral segíti az ünnepi kiadások megtervezését, a hitel- és lízingválasztó applikációval pedig a piacon elérhető fogyasztási hitelek összehasonlítását – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank a fogyasztók felelős hitelfelvételét kívánja támogatni, ennek érdekében a fogyasztóvédelmi honlapján “Karácsonyi pénzügyeink” címmel önálló oldalt hozott létre, továbbá Pénzügyi Navigátor Füzetet jelentetett meg, amely segítséget nyújt a várható kiadások megtervezéséhez és bemutatja a fogyasztási hitelek kockázatait. Az ünnepi költségek fedezésére sokan igényelnek kis összegű fogyasztási hitelt. Az MNB közleménye emlékeztet, hogy e hitelek egy évre vetített, tőkén felül fizetendő kamatát a teljes hiteldíj mutató (THM) tartalmazza. Azonban lehetnek olyan, a hitelhez kapcsolódó, választható szolgáltatások is – például otthoni ügyintézés -, amelyek díját nem számítják bele a THM-be. A szerződés megkötése előtt ezért nagyon fontos a THM-en kívüli költségek mértékéről, összegéről is alaposan tájékozódni.

A jegybank felhívja a figyelmet a fogyasztók elállási jogára is. Ha a hitel folyósítása még nem történt meg, akkor az át nem gondolt hitelfelvételtől 14 napon belül díjmentesen és indoklás nélküli el lehet állni. A már folyósított hitel esetén is felbontható a szerződés 14 napon belül, ám a hitel összege ez esetben legkésőbb 30 napon belül, az adott időszakra megállapított időarányos hitelkamattal együtt fizetendő vissza. A műszaki termékekhez gyakran vásárolható kiterjesztett garanciabiztosítás vagy termékbiztosítás, amely egy speciális biztosítási szerződést takar. A biztosítási szerződések jellemzően tartalmaznak olyan eseteket, amelyeknél a biztosító nem vállalja a szolgáltatás nyújtását, de rögzíthetnek fedezeti limiteket, illetve az önrész vállalása mellett az ügyfelektől szigorú kárenyhítési és kármegelőzési kötelezettséget is elvárhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Menedzseld a mobilodról a számítógéped ventillátorait

csü dec 8 , 2016
A Thermaltake bejelentette a Thermaltake Riing RGB mobil applikációt, amellyel testre szabhatjuk a számítógépünkben lévő RGB világítást és a ventilátor sebességét, mindezt egy helyen, egy könnyen kezelhető mobilapplikáció segítségével. Érdekes funkció, hogy hanghatásokat is hozzá lehet rendelni a különböző eseményekhez, valamint az app a számítógép mikrofonját is kezeli, így akár […]