A JAWS-ot az NVDA követi

brailleAz elmúlt év végén Szántai Károly, akadálymentességi szakértő online felmérést végzett a magyarországi képernyőolvasó felhasználók használati szokásairól. A vizsgálat szerint a látássérült felhasználók körében Magyarországon a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer az asztali és a hordozható számítógépeken. A képernyőolvasó szoftverek tekintetében az elsődleges felhasználásban döntő súlyú a JAWS elterjedsége, amit az NVDA követ. A mobil eszközök területén közel azonos a három platform elterjedsége. A nemzetközi felmérés eredményétől eltérően azonban Magyarországon a látássérült emberek egyharmada még Symbian rendszerű Nokia telefont használ, ódzkodik az érintőképernyős készülékek használatától, vagy kivár, mielőtt döntene az iPhone és az androidos választék közül.

A honlapok akadálymentességének megítélésében a hazai helyzetet kedvezőtlenebbnek érzékelik a válaszadók, mint a nemzetközi viszonyokat. Továbbá a látássérült felhasználók többsége – az integrált akadálymentesítés hiányában – nehezen boldogul a honlapok normál, grafikus változatával, ezért ha van alternatív, kényelmesebben kezelhető felület, akkor az információ gyors elérése érdekében azt választja. Ám, ez nem azt jelenti, hogy továbbra is a szegregált aloldalak számát kell gyarapítani, hanem épp ellenkezőleg, az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító webes felületek számának növelését kell szorgalmazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hihetetlen trükkel veri át a világot egy arab hackercsoport

hét febr 23 , 2015
A Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapata (GReAT) felfedte a Desert Falcons-t, egy olyan kiberkémekből álló csoportosulást, amely elsősorban a Közel-Kelet szervezeteit célozza, de független személyek is vannak az áldozataik között. A szakértők szerint több ok is van azt feltételezni, hogy a Desert Falcons mögött álló támadók arab anyanyelvűek, […]