A japán jegybank nem cicózik

JenBár egyelőre nem tervezi digitális jegybankpénz kibocsátását Japán központi bankja, a 2021-es pénzügyi év elején elindítja a kísérleteket saját digitális pénzével.

A bank tudatta, hogy a tesztelés első szakaszában ellenőrzi a digitális jegybankpénz kibocsátásának, szétosztásának és a forgalomból való kivonásának a technikai lehetőségeit, majd pedig pilot projektet indíthat. A jegybank ugyan nem tervezi egyelőre egy digitális jen kibocsátását, ám “a fizetési és elszámolási rendszerek stabilitása és hatékonysága biztosításának szempontjából szükségesnek tartja, hogy megfelelő módon felkészüljön” a körülmények esetleges megváltozására – írták a közleményben.

A Bloomberg hírügynökség szerint a bejelentés arról tanúskodik, hogy a japán jegybank nem akar lemaradni más nagy központi bankok mögött, ideértve a kínai jegybankot, amely már hosszú évek óta tanulmányozza a digitális pénz kibocsátásának lehetőségeit, és néhány banknak már engedélyezte a digitális jüan belső tesztelését. Taro Aszo japán pénzügyminiszter februárban aggodalmainak adott hangot a kínai tervek miatt. Japán új miniszterelnöke, Szuga Josihide azonban nem csak beszél a digitalizációról, hanem azt tekinti kormánya egyik legfontosabb feladatának.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.