A hollandok rosszul jártak

bortonAz Európai Unió Bíróságának határozata szerint Hollandia a továbbiakban nem engedheti meg a polgárainak, hogy szerzői jogi védelem alatt álló zeneszámokat vagy filmeket töltsenek le a jogdíj megfizetése nélkül. A bíróság jogellenesnek minősítette továbbá az üres adathordozókra kivetett „kalózadót”. Hollandiában (ahogy a világ más országaiban is) rendkívül népszerű a zene és a filmek letöltésének gyakorlata. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a lakosság harmada tölt le úgy tartalmakat anélkül, hogy fizetne értük, számol be a torrentfreak.com nyomán a hamisitasellen.hu. A különbség sok más országgal szemben az, hogy Hollandiában nem jogszerűtlen a filmek és zene személyes használatra való letöltése. Kompenzációként (más országokhoz hasonlóan), a hollandok „kalózadót” vetnek ki az üres adathordozókra, merevlemezekre, adattárolásra alkalmas egyéb eszközökre és okostelefonokra. A bíróság indokolása szerint az illegális forrásokból származó tartalmak saját célra történő másolása káros hatással van a társadalomra, továbbá elfogadhatatlan, hogy a kultúra védelmének érdekében a tagállamok feladják a szigorú szerzői jogi védelmet és megtűrjék a jogszerűtlen terjesztői módszereket.

Ironikus módon lehetséges, hogy a jogtulajdonosok rosszabbul járnak majd a törvényi változásokkal. A „kalózadó” megszűnésével ugyanis több millió eurós bevételkiesés következhet be, ezt a pénzt pedig nehéz lesz legális eladásokból pótolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Pénz nem számít, ha sokáig bírja

pén ápr 18 , 2014
Egyre kevesebb háztartásban akadályozza az internetezést valamilyen eszköz hiánya, de a többfős háztartásban élő internetezőknek még így is a 45 százaléka számolt be arról, hogy nincs otthon elég gép, nincs router, vagy az internet megosztása során nagyon visszaesik a sebesség — áll az NMHH friss jelentésében. Az is látható, hogy […]