A héten ötvenéves lesz a Moore-törvény

Gordon-E-MooreIdén április 19-én lesz ötvenéves Gordon E. Moore tézise, a Moore-törvény (Ami persze a szoros értelmében nem törvény. A -szerk- megj.), amely szerint a számítógépek adatfeldolgozási sebessége, valamint a chipekbe építhető alkatrészek száma exponenciálisan nő, vagyis minden második évben megduplázódik. Moore 1965-ben azt mondta, hogy tíz éven belül egy integrált áramkör már 65 ezer alkatrészt fog tartalmazni, továbbá ezen áramkörök fejlődése idővel lehetővé teszi majd az otthoni számítógépek, önműködő járművek kifejlesztését, valamint az okostelefonok és okosórák megjelenését is megjósolta.

Bár 1965 óta már többször felmerült, hogy idővel képtelenség lesz tovább sűríteni az azonos méretű területre beépíthető tranzisztorok számát, Moore most is úgy véli, hogy a nevével fémjelzett törvény megállapításai a következő ötven évben is fenntarthatók lesznek. Szerinte a Moore-törvény szerepe az elmúlt évtizedek során jelentősen megváltozott: kezdetben inkább a mikrochipek folyamatos fejlődésének szemléltetésére szolgált, mostanság azonban inkább inspirálja a chipgyártókat arra, hogy minél komplexebb megoldások alkalmazásával folyamatosan fenntartsák azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nemzeti internet-konzultáció: az oktatás kérdései kiemeltek lesznek

hét ápr 13 , 2015
Az informatikai ismeretek oktatásával kapcsolatos minikonferenciát tartottak az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció szakmai megbeszéléseinek elemeként – tájékoztatta az InternetKon titkársága az MTI-t. Mint írták, a találkozón a Nemzeti Pedagógus Kar, az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete, a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete, a Diákújságírók Országos Egyesülete, és a […]

Friss, ropogós