A hatóságok megszakították az Emotet nevű malware moduláris banki trójai működését

HackerNemzetközi összefogás eredményeképpen az illetékes hatóságok megszakították a működését és átvették az elmúlt évtizedben kibertámadások elkövetésére leggyakrabban használt, Emotet nevű malware moduláris banki trójai program irányítását – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol. A szervezet tájékoztatása szerint a holland, a német, az amerikai, a brit, a francia, a litván, a kanadai és az ukrán hatóságok együttműködésének köszönhetően sikerült átvenni az elsősorban a banki szektort célzó rosszindulatú program feletti irányítást.

Az összehangolt művelet sikere hatékonyan zavarhatja meg a számítógépes bűnözés elkövetőeinek és segítőinek tevékenységét – írták. Információk szerint az Emotet banki trójai program olyan moduláris platformmá fejlődött, amivel különböző kibertámadások hajthatók végre. Néhány modul például ellopja az e-mailek hitelesítő adatait, míg mások a böngészőben tárolt felhasználói nevekre és jelszavakra vadásznak, és zsarolóvírusokat is terjeszthetnek. Ez teszi lehetővé a támadók számára a bevételek maximalizálását. Az Emotet eltér a többi kibertámadástól, ugyanis modularitása mellett a támadás mögött álló bűnözők más csoportok számára is értékesítik a kártevőket. Az elmúlt évtizedben az Emotet volt az egyik legsikeresebb kártevőcsalád.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Adathalászatra és pénzmosásra szakosodott banda bukott le

sze febr 3 , 2021
Több milliárd forintos kárt okozó, pénzmosásra és csalásra szakosodott bűnszervezet tagjait fogták el a rendőrök. A rendőrségi honlapon vasárnap azt írták: az adathalászatra és pénzmosásra szakosodott csalókból álló banda pénzt utalt egy stróman bevonásával létrehozott gazdasági társaság számlájára, majd onnan felvette az összeget. A bűnszervezet tagjai közül egy akció során […]
rendőr, bilincs

Friss, ropogós