A GVH végre vizsgálja a műsorszolgáltatás és -terjesztés piacát

Ágazati vizsgálatot indít a műsorszolgáltatás és -terjesztés piacán a versenyhivatal.

A közleményben kifejtették, ez esetben a kisebb műsorterjesztő szolgáltatóknak magasabb költségeik keletkeznek, ami versenyhátrányt jelenthet számukra, torzulhat a verseny, a hazai fogyasztók választási lehetősége kevesebb szolgáltatóra, rosszabb ár-érték arányú programcsomagokra korlátozódhat. Rámutatnak arra, a műsorterjesztő vállalkozások programcsomagokba szerkesztik a műsorszolgáltatóktól vásárolt tartalmakat, ezeket értékesítik a fogyasztóknak. A kisebb műsorterjesztő vállalkozások által viselt magasabb költségek hatással lehetnek a televíziós műsorok kínálatára, a fogyasztói árakra. Ugyanakkor akár pozitív hatásokkal is járhat a fogyasztó számára a nagyobb műsorterjesztők által generált fokozottabb ár- illetve minőségi verseny, az egyes hírközlési szolgáltatók hatékonyságának növekedése.

A vizsgálat során a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felméri a műsorszolgáltatók és műsorterjesztő vállalkozások közötti árazási viszonyok alakulását, a műsorszolgáltatás és műsorterjesztés jellemzőit, összefüggéseit, ezek hatását a piaci szereplők stratégiájára, valamint a nagykereskedelmi piacon érvényesülő árakra. Ha a vizsgálat piaci torzulásokat tár fel, ezek kezelésére a GVH versenyfelügyeleti eljárást indíthat, ajánlásokat tehet a piac szereplőinek, jelzéssel élhet a jogalkotó felé – írják a közleményben. Az ágazati vizsgálattal a GVH hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a vállalkozások közötti verseny a fogyasztók érdekeit szolgálja – közölte a hivatal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hasít az SAP, Nyers az SAP Labs Hungary élén

sze jún 10 , 2020
Új operatív vezetőt neveztek ki az SAP magyar fejlesztőközpontjának, a SAP Labs Hungary élére. Nyers Balázs 2007 óta dolgozik az SAP-nál, vezetői tapasztalata mellett szerteágazó technológiai ismereteire fog támaszkodni új megbízatása során. Új pozíciójában COO-ként (Chief Operating Officer) a fejlesztőközpont operatív és stratégiai ügyeit menedzseli, és Markus Hilkennek, a hazai […]
Nyers Balázs SAP

Friss, ropogós