A Google, a Facebook és a Yahoo bojkottálja Obamát

obamaSzorosabb együttműködést kért Barack Obama amerikai elnök a Szilíciumvölgyben működő cégektől a kiberbiztonsággal kapcsolatos információcserében pénteken. Obama a Stanford Egyetemen vállalatvezetők előtt kijelentette, hogy hatékonyabb információcserére lenne szükség az olyan hackertámadások elleni védekezéshez, mint amilyen a Sonyt érte a közelmúltban. “Ezt a kormány nem képes egyedül elvégezni. De tény az is, hogy ezt a magánszektor sem képes egyedül elvégezni, mert az új fenyegetésekkel kapcsolatos legfrissebb információk a kormánynál vannak” — mondta. Az elnök szerint a kormány és a magánvállalatok együttműködése és információcseréje az egyetlen módja annak, hogy Amerikát megvédjék a kibertámadásoktól.

Barack Obama külön is találkozott cégvezetők egy szűkebb csoportjával, hogy megvitassa velük, milyen üzleti veszteségeket okozott számukra a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos adatgyűjtési gyakorlata. Tiltakozásul amiatt, hogy az NSA-megfigyelés terén nem várható jelentősebb változás, a Google, a Facebook és a Yahoo vezérigazgatója távol maradt a pénteki tanácskozástól, amelyen viszont Tim Cook Apple-vezér és más vállatok csúcsvezetői felszólaltak.

Az elnök pénteken rendeletet írt alá annak érdekében, hogy a cégeket arra bátorítsa: végezzenek fokozottabb adatcserét egymás között és a belbiztonsági minisztériummal a külön e célra létrehozott információcsere- és elemzőközpontokon keresztül. A Kiberfenyegetettségi Hírszerzés-integráló Központ (Cyber Threat Intelligence Integration Center, CTIIC) feladata az lesz, hogy összesítse a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) és más hasonló szervektől származó, az online fenyegetettségekre vonatkozó információkat, és azokat közölje más szövetségi intézményekkel. A CTIIC szervezetileg James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala alá tartozik majd, amely már most is több titkosszolgálat munkáját hangolja össze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Öt tanács, amit érdemes megfogadni V.

vas febr 15 , 2015
A tavalyi legnagyobb ügyféladat-lopási esetek azt mutatják, hogy a nagy cégek is képtelenek megvédeni személyes adatainkat. Sallai György, a KPMG információbiztonsági igazgatója szerint nem olyan bonyolult a dolog öt alapszabályt betartani, amivel jelentősen csökkenthető a támadások kockázata. Sérülékenységek rendszeres ellenőrzése A rendszeres ellenőrzés a leghatékonyabb módja a külső támadások megakasztásának. […]

Friss, ropogós