A francia kormány újra elítélte az orosz internetes beavatkozásokat

Elfogadhatatlan beavatkozási formának nevezte vasárnap azokat a francia elnökválasztási kampányt érő kibertámadásokat Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter, amelyek mögött Párizs Oroszországot gyanítja.

A függetlenként induló Emmanuel Macron kampánystábja a héten azt állította, hogy orosz állami források szándékosan terjesztenek rágalmakat az elnökjelöltek közül legkevésbé oroszbarátnak számító centrista politikusról. Azt is jelezte az egyik legesélyesebb elnökjelölt, hogy az elmúlt hónapban négyezer támadás érte mozgalmának honlapját, jelentős részük Ukrajnából érkezett. “Elég csak megnézni, hogy mely jelöltek, Marine Le Pen és Francois Fillon, irányába fejezi ki preferenciáját Oroszország a francia kampányban, miközben Emmanuel Macron, aki nagyon Európa-barát módon beszél, kibetámadásokat szenved el. Ez a fajta beavatkozási forma a francia demokratikus életbe elfogadhatatlan, és elítélem” – fogalmazott Ayrault.

“Oroszország szokott az elsőként emlékeztetni arra, hogy a nemzetközi élet egyik alapelve a be nem avatkozás a belügyekbe. Megértem. Franciaország és a franciák nem fogják soha elfogadni, hogy megmondják nekik, kire kell szavazni” – hangsúlyozta a diplomáciai tárca vezetője. A külügyminiszter szerdán már a nemzetgyűlésben is figyelmeztette Moszkvát, amikor az azonnali kérdések órájában kérdezték az esetleges külföldi kibertámadásokról.

Francia elemzők szerint a politikai pártok informatikai biztonsága a választások egyik leggyengébb pontja, ezért az informatikai rendszerek biztonságáért felelős francia hivatal, az ANSSI októberben valamennyi párt képviselőjét figyelmeztette az Oroszországból várható kibertámadások kockázataira. Francois Hollande köztársasági elnök a szerdai védelmi ülésen azt kérte az illetékesektől, hogy az elnökválasztási kampányra készítsenek elő “rendkívüli megelőző és védelmi intézkedéseket, beleértve a kibervilágot is”. Ezeket a következő, február 24-re tervezett védelmi tanács ülésén ismertetik az államfővel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Jótett helyébe... ellopták a laptopját

sze febr 22 , 2017
A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség kifosztás bűntette miatt vádat emelt az ellen a pécsi férfi ellen, aki 2016 júniusában úgy lopta el a neki szállást adó idős sértett laptopját, hogy a sértett közben a lakásban aludt. A vádlott 2016. június 19-én Pécs keleti részén olcsó albérletet keresett, amikor a […]
tolvaj