A fantom végtagfájdalmat is enyhíti a virtuális valóság

2

sonyA virtuális valóságra épülő számítógépes játékok enyhíthetik a fantom végtagfájdalomtól szenvedők tüneteit — derült ki a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

A szakemberek végtag-amputáción átesett személyeket vontak be a vizsgálatukba. A 14 résztvevő olyan számítógépes játékokat próbált ki, amelyekben egy virtuális kar mozgatásával hajtottak végre különböző feladatokat, például autót vezettek. A páciensek látták magukat a képernyőn az amputált végtagjuk helyén lévő virtuális karral, amelyet saját maguk tudtak irányítani. A módszer révén az alanyok újra aktivizálták azokat az agyi területeket, amelyekkel egykor az igazi karjukat mozgatták. Tizenkét alkalom után a résztvevők jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be. A The Lancet című folyóiratban közölt tanulmány szerint a fájdalom időtartama, gyakorisága és intenzitása csaknem 50 százalékkal csökkent.

„Ez rendkívül bíztató eredmény, tekintve, hogy ezek a páciensnek már négy másik kezelést is kipróbáltak, teljesen eredménytelenül” — mondta a vizsgálatot vezető Max Ortiz Catalan, az egyetem munkatársa. Hozzátette: „azt tapasztaltuk, hogy a fájdalom folyamatosan csökkent, még az utolsó kezeléssel is. Ez pedig azt sugallja, hogy további kezelésekkel még ennél is jobb eredményeket lehet elérni, mivel a fájdalom enyhülése nem áll meg”.

A karjukat vagy lábukat elvesztő emberek gyakran érzik úgy – akár még évekkel a műtét után is -, mintha az amputált végtagjuk még mindig meglenne. A fantom végtagfájdalom akkor jelentkezik, amikor az amputáció helyén lévő idegvégződések továbbra is fájdalomról küldenek jeleket az agynak, amely ezért azt hiszi, hogy az adott végtag még mindig megvan. A fantomfájdalom jelentősen ronthatja az életminőséget és a mentális egészséget.

2 thoughts on “A fantom végtagfájdalmat is enyhíti a virtuális valóság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az internet nélkül elképzelhetetlen már a karácsony

hét dec 5 , 2016
Internet nélkül mára elképzelhetetlenné vált a karácsony: a net nemcsak az ünnepi előkészületekben és a családi látogatások megszervezésében, de az ajándékok beszerzésében is segít. Idén várhatóan kétmillióan fogják karácsonyi ajándékaikat (is) online megvásárolni, és netezésre alkalmas eszközök is szép számban lesznek a fa alatt – derül ki az eNET – […]
karácsony ünnepe

És még ez is...