A digitális jegyzetelés lehet a tanulás jövője

Lantos Mihály tanulásmódszertani szakértőA hagyományos füzetbe körmölés helyét egyre inkább átveszi a digitális jegyzetelés, amit ha helyesen alkalmazunk, hatékonyabb és élménytelibb lehet a tanulás – hívja fel a figyelmet Lantos Mihály tanulásmódszertani szakértő.

Ha a jegyzetelés során színeket, formákat, képeket is használunk, agyunk kreatív részét is aktivizáljuk, ez nagyban megkönnyíti az információfeldolgozást. A jegyzetelést is segítő okoseszközök iránt már augusztusban megnövekedett a kereslet: van olyan áruház, amelynek polcairól, legalább húsz százalékkal több fogyott, mint az előző hónapokban. A jegyzeteléssel először az iskolában találkozik az ember, és ha jól megtanulja a technikát, nemcsak a tanulást könnyítheti meg, de a későbbiekben a munkát is. Viszont jegyzetelés és jegyzetelés között is óriási különbség van, hívja fel a figyelmet a tanulásmódszertani szakértő.

„Az agyunk alapvetően két részre osztható, ha információ feldolgozásáról van szó” – mondta a szakember. „A logikai rendszer segít megérteni a tananyagot, míg a kreatív és játékos rész a rögzítést támogatja azzal, hogy a megértett információkhoz élményeket kapcsol. Ezt figyelembe véve a jegyzetelésnek tehát kétféle típusát különböztethetjük meg: az egyik a hagyományos jegyzetelés, amikor egyetlen színnel, kizárólag szavakkal jegyzetelünk – itt leginkább a logikai rendszerünket, a bal agyféltekét dolgoztatjuk. A másik pedig a hatékony jegyzetelés, ahol színeket, formákat, képeket használunk a jegyzeteléshez – ezzel működésbe hozva agyunk kreatív és játékos részét, a jobb agyféltekét is, amellyel nagyban megkönnyítjük az információfeldolgozást” – tette hozzá Lantos.

A hatékony digitális jegyzetelést az okoseszközök számos funkciója támogatja. Ezeken a technológiai eszközökön, legyen az táblagép, laptop, vagy okostelefon, megannyi – akár ingyenesen is elérhető – szoftvert lehet a hatékony jegyzetelésre használni. Ezek segítségével nemcsak színezni lehet a szavakat, hanem formába is lehet helyezni azokat, képeket lehet hozzájuk csatolni, használatukhoz ráadásul jelentősebb technikai tudásra sincs szükség: az alkalmazások egyik típusánál előzetesen elkészített sablonok között válogathat a jegyzetelő, amelyeket csupán fel kell töltenie információval. Míg a másik verzióban digitális tollal is lehet írni, vagy rajzolni.

„A billentyűzet lehetőségei lényegesen korlátozottabbak, míg a kézzel történő jegyzetelés sokkal nagyobb szabadságot ad, ami előhívja a kreativitást, a fantáziát, a játékosságot és a humort. Egyszerűen sokkal élvezetesebb így az információk megértése, rögzítése és pláne az előhívása sokkal hatékonyabb lesz – tette még hozzá Lantos, a gépelésen keresztüli jegyzetkészítés és a kezet aktívabban használó módszer közti különbség kapcsán. „Tehát amit kézzel jegyzetelünk, arra könnyebben is emlékszünk” – jegyezte meg a szakértő. A digitális jegyzetelő programok előnye továbbá, hogy a dokumentumot elmentve, bárhol és bármikor elérhető, több eszközön is, de akár ki is lehet nyomtatni, ha kézzel fogható formában van rá szükség a továbbiakban.

A digitális jegyzetelés a jövő, ezért a gyártók számos technológiai újdonsággal és fejlesztéssel készülnek ennek az egyre növekvő igénynek a kiszolgálására: a fentieken kívül ugyanis léteznek kifejezetten digitális jegyzetfüzetek is, melyeken keresztül, a laptophoz csatlakoztatva akár .doc fájlban is elérhetőek a jegyzetek. Továbbá, vannak „2-az-1-ben” átalakítható eszközök is, amelyek lényegében a laptop és a tablet keverékei, így akár tollal, akár gépelve is lehet rajtuk jegyzetelni. A tollak között egyébként találni olyat is, amely írás közben felismeri a karaktereket és gépírássá alakítja át a kézírást.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már az e-kereskedők is borulátók

vas szept 11 , 2022
A GKID és az Árukereső.hu friss Kiskereskedelmi Indexe szerint az első éves eredmények a korábbiakhoz képest lehangolóak, ráadásul az e-kereskedők a folytatást tekintve sem optimisták. Dinamika tekintetében 2016 óta a leggyengébb első féléves teljesítményét produkálta a belföldi online kiskereskedelem, amely – az előző félévhez viszonyítva, forintban kifejezve 14,5 százalékos növekedést […]
Madar Norbert, a GKID