A csendőr és a Bitcoin-kereskedők

csendorA francia csendőrök a múlt héten felszámoltak egy Bitcoin-kereskedéssel foglalkozó csoportot, amire a pénzügyi hatóságok körében egyre nagyobb aggodalmat kiváltó virtuális fizetőeszköz esetében ez az első példa Európában. A csendőrök július 2-án és 3-án három embert állították elő az ügyben, és házkutatásokat tartottak a dél-franciaországi Cannes-ban, Nizzában, Toulouse-ban, valamint Brüsszelben. Az előállításokra egy áprilisban “banki tevékenységek törvénytelen gyakorlása” miatt indított nyomozás keretében került sor. Az akcióval a csendőrség véget vetett egy illegális internetes Bitcoin-váltóhely tevékenységeinek.

Az internetes oldalt üzemeltető 27 éves tunéziai állampolgár ellen, akit korábban már elítélték bűnszövetkezetben elkövetett csalásért, egyebek között bankári munka törvénytelen gyakorlásáért és illegális szerencsejáték szervezéséért indult eljárás. A feltételezett társát, egy 36 éves francia állampolgárt, aki a Bitcoinokat beszerezte, szintén bankári munka törvénytelen gyakorlásával gyanúsítják.

A gyanúsítottak vitatják, hogy szabálysértést követtek el. Azzal védekeznek, hogy semmilyen jogszabály nem tiltja a tevékenységüket, a nagyon magas, mintegy 35-50 százalékos jutalékukat pedig a virtuális pénz váltási árfolyamának jelentős ingadozásával magyarázzák. Az internetes oldalukon 2013. november és 2014. július között 2 750 tranzakciót regisztráltak, amely a több mint egymillió eurós értékben történt váltásoknak köszönhetően jelentős nyereséget termelt a fenntartóknak — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Háromszázmillióval lesz olcsóbb a KAFIR

sze júl 9 , 2014
A fix-, és mobil traffipaxok adatait feldolgozó és rendszerező informatikai rendszer (Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszer – KAFIR) az eredetileg tervezett 972 millió forint helyett 650 millió forintból valósul meg – az Országos Rendőr-főkapitányság által kiírt, hirdetmény közzétételével indult, tárgyalásos közbeszerzés eredménye a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A […]
Forint