A CERN növeli a hűtőrendszerei energiahatékonyságát

CERNA világ egyik vezető részecskefizikai kutatóintézete, és az ABB partnerséget kötött annak feltárására, hogyan lehetne javítani a Genf közelében található telephelyen a laboratóriumi kísérletekhez használt hűtési és szellőztetési rendszerek energiahatékonyságát.

A nem kereskedelmi célú projekt azt hivatott bemutatni, hogy az ABB Ability Digital Powertrain segítségével kielemzett adatok és az ABB szerviz területén meglévő szaktudásának alkalmazásával, miként lehet jobb döntéseket hozni a nagyméretű kutatási létesítmények energiamegtakarítása és megbízhatóságuk növelése céljából. Jelenleg a szivattyúk, a ventilátorok, a kompresszorok és a hűtőtornyok hajtását és üzemeltetetését biztosító motorok húsz százalékos részarányt képviselnek a CERN teljes energiafogyasztásból, nagyságuk megközelítőleg 260 GWh (gigawattóra).

„Az innovációs partnerségi együttműködéseink segítenek abban, hogy a CERN-ben végzett, a tudomány és a mérnöki gyakorlat határait kitoló munkánkkal pozitív társadalmi hatást tudjunk elérni,” nyilatkozta Han Dols, a CERN Üzletfejlesztési és Vállalkozási (Business Development & Entrepreneurship) részlegének vezetője. „Az ABB-vel kötött partneri együttműködés keretében olyan kielemzett adatokat kapunk, amelyek segítségével csökkenteni tudjuk a saját áramfogyasztásunk környezeti lábnyomát, miközben folyamatosan feszegethetjük egy ilyen nagyméretű létesítmény energetikai határait. Reméljük, hogy példánkkal más, nagy tudományos létesítményeket és az ipart is hasonló lépések megtételére ösztönözhetünk, ezért az ABB-vel kötött megállapodásunk szerint a két fél nyilvánosságra hozza a projekt tanulságait és eredményeit.”

Mari E. Haapala, az ABB Hajtások üzletágának Digital Lead szakembere így nyilatkozott: „A CERN-nel kötött partnerségünk jól szemlélteti, mit lehet elérni a digitális energetikai felmérésekből és állapotfigyelési szolgáltatásokból származó kielemzett adatokkal, amelyek lehetővé teszik az intelligensebb döntéshozatalt egy nagyszabású tudományos létesítmény elektromos forgóberendezéseivel kapcsolatban. A CERN partnereként segíteni kívánjuk a kutatóintézetet a jövőbeni energiahatékonyság elérését célzó digitális úton.”

A partnerség lehetővé teszi több száz ipari villanymotor és alkalmazás digitális teljesítményadatainak összegyűjtését. Az ABB szakértői által végzett elemzés pontosan meghatározza, hogy hol és mennyi energiát lehet megtakarítani az áramvételezési menetrendek és a terhelések módosításával, vagy olyan korszerűsítésekkel, amelyek keretében nagy hatékonyságú motorokat és változtatható fordulatszámú villamos hajtásrendszereket (VSD-ket) telepítenek. Ez a megközelítés akár 15 százalékos vagy nagyobb energiamegtakarítást eredményezhet.

Az adatokat a hűtési és szellőztetőrendszer megbízhatóságának fenntartása érdekében állapotfigyelésre is fel kívánják használni. A monitoring rendszer például érzékeli a rezgéseket is, amelyek jellemzően akkor jelentkeznek, amikor az alkatrészek az élettartamuk végéhez közelednek. Ez lehetővé teszi a CERN mérnökei számára a karbantartás proaktív tervezését és a hűtőrendszerek rendelkezésre állásának védelmét, ahol egy félórás nem tervezett kiesés akár 48 órára is leállíthatja a kísérleteket. A reaktív karbantartásról a prediktív karbantartásra való áttérés a karbantartási költségeket is csökkenteni fogja.

A csapat létrehozza a rendszer virtuális mását is. Ez lehetővé teszi a CERN számára, hogy fejlett előzetes diagnosztikát végezzen és offline tesztelje a forgatókönyveket, miközben fejlesztéseket tervez az új kísérletek és az infrastruktúra hűtésére. A projekt végeredménye egy olyan program lesz, mely lehetővé teszi a CERN számára, hogy a jövőben energiamegtakarítást érjen el és csökkentse tevékenysége környezetre gyakorolt hatását.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kaszinó online – Minden, amit tudni kell

pén júl 22 , 2022
ShareTweetPinShareAz internetes kaszinózás napról napra egyre népszerűbb: 2021-ben már az 50 milliárd dollárt is meghaladta az online kaszinók generálta éves forgalom, de hamarosan ez a 100 milliárd dollárt is átlépheti. A netes szerencsejáték-forradalomból természetesen hazánk sem maradhatott ki: nálunk is egyre többen döntenek úgy, hogy egy kaszinó online felületén, például […]
kaszinó

És még ez is...