A bűnözők legújabb kedvence a Facebook

facebookA bűnözők kedvelik a tömeget, a zsebtolvajok leggyakrabban a tömött közlekedési járműveken dolgoznak, az online gonosztevők is a legnépszerűbb közösségi oldalakon keresik az áldozataikat. Korábban a pornó oldalakon keresztül támadtak, és terjesztették a rosszindulatú kódokat, mára kifejezetten a Facebookra specializálódnak, hiszen így érhetik el a lehető legnagyobb tömeget. Jó példa erre a legutóbbi, február elején elterjedt piros karikás tartalmat ígérő videó. Kattintáskor a videólejátszó frissítését kérik egy felugró figyelmeztetésben, ám aki rákattintott, a frissítés helyett egy kártékony programmal fertőzte meg a gépét és Facebook profilját. Ez automatikusan újra posztolja a bejegyzést, így biztosítva a program terjedését. Pár nap alatt több mint százezer felhasználót sikerült átverni — írta a BBC.

„Az internetes bűnözők kihasználják az emberek kíváncsiságát és mindig aktuális és népszerű tartalmakat kínálva verik át a felhasználókat” – mondta Béres Péter, a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető it-tanácsadója. A szakember azt javasolja, hogy a közösségi oldalakon se adjunk ki olyan információt vagy képet magunkról, amelyet az életben sem mondanánk el mindenkinek. Csak megbízható forrásból származó, ellenőrzött információkat osszunk meg adatlapunkon, és sose higgyük el, ha a Facebookon egy kéretlen link valami meghökkentőt ígér. Ne dőljünk be, bármit is ígérnek egy lájkért, és látatlanban előre ne lájkoljunk, ne osszunk meg semmit. Ha bármit telepítenünk kellene ahhoz, hogy megnézzünk egy videót, ne tegyük – figyelmeztet Béres.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Telenor: növekedés ellenére is csökkenő eredmény

csü febr 12 , 2015
Növekvő árbevételt és javuló ARPU-értéket (a felhasználónkénti átlagos bevétel) jelentett be a Telenor Magyarország a negyedik negyedévi pénzügyi teljesítményéről. E szerint a vállalat árbevétele immár az egymást követő harmadik negyedévben folyamatosan bővül, ezúttal 4,5 százalékkal. A 2014 harmadik negyedévéhez képest az előfizetések száma 22 ezerrel emelkedett. A Telenor Hipernet-ügyfelek száma […]
Forint