A bűnözők kedvence lett a Facebook

facebookA Facebook nem csak a felhasználók között népszerű. A felhasználói adatok lopására szakosodott bűnözők kedvenc célpontjai között még mindig a Facebook áll az első helyen. 2014 első negyedévében a hamis weboldalak az esetek 10,85 százalékában a Facebook felületét másolták le. Csak a hamis Yahoo oldalak okoztak több adathalász riasztást, megelőzve ezzel a Facebookot — állítják a Kaspersky elemzői.

A kiberbűnözők sok esetben azért szerzik meg a felhasználók fiókjait, hogy azokon keresztül spameket küldjenek az áldozat barátainak üzenőfalára, amellyel egyszerűen és gyorsan elterjeszthetik a fertőzött üzenetet vagy pénzt csalhatnak ki az ismerőseitől. Továbbá a feltört fiókokat olykor adatgyűjtés céljából is tárolják, amelyekkel később akár célzott támadásokat is indíthatnak.

Az okostelefon vagy tablet tulajdonosként sem árt óvatosnak lenni, hiszen ha mobil eszközről lépünk be a közösségi oldalak felületeire, könnyen megeshet, hogy a telefonunkról is értékes adatokat szerezhetnek meg. Tovább ront a helyzeten, hogy néhány mobil böngésző a címsorban elrejti az oldal nevét, így ezzel együtt a hamis weboldalak címét is.

Szakértői tanácsok

  • Ha a Facebookon keresztül kapunk egy értesítőt, amelyben azt írják, hogy zárolhatják a felhasználói fiókunkat, soha ne adjuk meg a személyes adatainkat a hitelesítő folyamathoz és ne küldjük el a megadott e-mail címre a jelszavunkat, hiszen a Facebook soha nem kéri erre a felhasználóit.
  • Helyezzük a kurzort a linkre és ellenőrizzük, hogy az biztosan a hivatalos Facebook oldalra vezet. Sőt, a legbiztonságosabb ha manuálisan írjuk be a Facebook URL-t, mert a csalók képesek eltitkolni a weboldal valós címét.
  • Ha manuálisan írjuk be az URL-t, akkor minden esetben ellenőrizzük újra, hogy a betöltött oldal nem hamis.
  • Ne felejtsük el, hogy a Facebook HTTPS protokollt használ az adatok továbbítására. Ennek hiányában nagy esély van rá, hogy egy pillanat alatt adathalász oldalon találhatjuk magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Áll a bál mobilparkolás-ügyileg

csü jún 26 , 2014
Július elsején indul az országban az egységes mobilparkolási rendszer, új sms– és hívószámmal. Mivel az eddigi integrátor, az EME Zrt. nem csatlakozott a rendszerhez, így ügyfeleinek másik mobil parkolási szolgáltatót kell keresniük júliustól – erősítette meg Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette ugyanakkor, hogy az EME is csatlakozhat, […]

És még ez is...