A bukszában tartjuk a bizalmas iratainkat

játékpénzA hazai felnőtt lakosság adatkezelési szokásaira világít rá a Fellowes cég megbízásából készített reprezentatív kutatás, amelyből kiderül, hogy a válaszadók csaknem felének (40 százalékának) volt már adatlopással kapcsolatos rossz tapasztalata. Mégis a legtöbben (35 százalék) a legveszélyeztetettebb helyeken, a pénztárcájukban vagy a kézitáskájukban tartják a bizalmas, személyes adatokat tartalmazó irataikat és egyáltalán nem általános, hogy ezeket kidobás előtt megsemmisítenék. Bár sokszor, sok helyen felhívják a figyelmet ennek kockázatára, mégis a legtöbb ember a pénztárcájában vagy a kézitáskájában tárolja legfontosabb személyes iratait. Eszükbe sem jut, hogy ezzel a személyigazolványon, jogosítványon található információkat közvetlenül az adatlopás veszélyének teszik ki.

A lakosság ugyan fél az adatlopástól, még sem tesz megfelelő lépéseket ennek elkerülésére

Ügyintézéskor, az egészségügyi ellátás igénybevételekor és a munkavállalás során a válaszadók több mint fele gondolkodás nélkül kiadja az adatait. A válaszadók jelentős része pedig ismerkedési célból vagy érdekes tartalmak eléréséért is megadja azokat. Szintén furcsa, hogy a legféltettebb pin-kódokat a megkérdezettek öt százaléka családtagjain és barátain kívül másokkal is megosztaná. Mindezt úgy, hogy a többség nem bízik maradéktalanul a cégek adatkezelésében. Elsősorban a hanyagságból eredő kockázattól (58 százalék) tartanak, de sokan azt is el tudják képzelni, hogy az adataikat kezelő vállalkozások direkt kiadják azokat az engedélyük nélkül (54 százalék).  A megkérdezettek fele pedig azt gondolja, hogy lopás miatt is illetéktelenek kezébe kerülhetnek a róla tárolt bizalmas információk (52 százalék).

A kutatás szerint hasznos lenne tudatosítani a lakosságban azt, hogy nem csak az eltulajdonított készpénz, hanem a magunknál hordott bizalmas iratok is rendkívül vonzóak lehetnek a tolvajok, pl. az adathalászok számára. A felmérés szerint egyáltalán nem általános, hogy a bizalmas iratokat, illetve személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat kidobás előtt iratmegsemmisítővel ledarálnánk, holott a válaszadók körülbelül kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy adatlopás áldozatává válik. Bár a megkérdezettek leginkább az online adatlopástól tartanak, ugyanakkor minden harmadik ember arra is esélyt lát, hogy a kukából szedik ki bizalmas adataikat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Csak óvatosan a "Hívj, sürgős!" sms-ekkel

pén okt 17 , 2014
ShareTweetPinShareValótlan gambiai segélyhívásokra figyelmeztet a rendőrség. A napokban több hazai mobiltelefonszámra is magyar nyelvű segélykérő üzenetek érkeztek ismeretlen külföldi telefonszámról – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. A külföldi telefonszámok általában +220 nemzetközi hívószámmal kezdődnek, amely a Nyugat-Afrikában található Gambia hívószáma. A rendőrség közölte: megállapították, hogy a segélykérő üzenetek nem valódiak. […]

És még ez is...