A brit kormányzat mindent tudni akar az állampolgárairól

Theresa-MayA brit internetszolgáltatóknak egy évig tárolniuk kellene minden olyan adatot, amelyből a terrorelhárító hatóságok nyomon követhetik, hogy az egyes felhasználók milyen online tartalmakhoz fértek hozzá. Az erről szóló javaslatot Theresa May brit belügyminiszter ismertette szerdán a londoni alsóházban. May szerint a javasolt új törvényváltozat “konszolidálja és korszerűsíti” a megfigyelési tevékenység szabályozását, miközben “világszínvonalú” felügyeleti rendszer meghonosításával erősíti a hatósági visszaélések elleni biztosítékokat.

A belügyminiszter szerint a digitális társadalom mindenki által élvezett előnyeit a szervezett bűnözés és a terroristák is kihasználják, ráadásul az online bűnözés a gyermekeket is veszélyezteti. A beterjesztett törvénymódosítási javaslat az illegális, vagy éppen a nemzetbiztonságot fenyegető tevékenység könnyebb felderíthetősége érdekében azt írná elő a Nagy-Britanniában működő mobiltelefon- és internetszolgáltató cégeknek, hogy egy évig tárolják azokat az “alapszintű” adatokat, amelyekből nyomon követhető, hogy az egyes felhasználók milyen online tartalmakat tekintenek meg. A szolgáltatóknak tárolniuk kellene például, hogy előfizetőik milyen internetes oldalakat keresnek fel, vagy milyen alkalmazásokat használnak számítógépeiken, okostelefonjaikon, táblagépeiken és egyéb eszközökön.

A törvény által lehetővé tett hatósági megfigyelést külön bírósági testület felügyelné, amelynek az egyes megfigyelési megkeresések ügyében előzetes jóváhagyási jogosultsága lenne. Persze ez alól a tervezet hagy egy kivételt: ha a belügyminiszter olyan heveny veszélyhelyzetről értesül, amely haladéktalan felderítési lépéseket tesz szükségessé, személyes döntéssel, a bírósági jóváhagyási procedúra megkerülésével engedélyezheti e hatósági lépéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Új technológia fokozhatja a virtuális asztali gépek biztonságát

csü nov 5 , 2015
A Kaspersky Lab szabadalmaztatott egy új technológiát, amelynek az a célja, hogy kiemelten kezelje az adatszkennelési feladatokat a virtuális gépeken. A technológia jelentősen felgyorsítja a kiemelt prioritású szkennelési kérések feldolgozását valós időben, úgy, hogy közben a virtuális gép teljesítménye nem csökken. “Miközben a Microsoft Hyper-V, a Citrix XenServer és a […]