A biztonsági kamerák visszanyalnak

hardverNemcsak otthonokban, de szállodákban, bankokban is megtalálhatók azok az internetre csatlakoztatható biztonsági kamerák, amelyek fölött az irányítás – egy magyar etikus hacker felfedezésének köszönhetően – könnyedén átvehető. A biztonsági rés világszerte százezer helyszínt érinthet, kihasználásával pedig az a furcsa helyzet áll elő, hogy helyettünk a betörők figyelnek meg minket, sőt egy vírus telepítésével más okoseszközök is irányíthatók. A magyar szakember által felfedezett biztonsági rés vélhetően több százezer kamerát érint világszerte. Csak azok a helyszínek vannak 100 százalékos biztonságban, ahol a megfigyelést szolgáló eszköz kizárólag belső hálózatra csatlakozik, az internetre kötött kamerák esetében ugyanis a bejutásra már számos, korábban felfedezett biztonsági rés lehetőséget ad.

Tamási Benjamin egy biztonságtechnikai termékeket forgalmazó vállalkozás külsős informatikusaként kapta meg azt a feladatot, hogy az egyik ügyfél elfelejtett jelszavát kinyerje egy analóg biztonsági kamera képét tároló eszközből. A fiatalember rájött, hogy a Linux operációs rendszert futtató egység egy nem dokumentált csatornán keresztül képes parancsokat fogadni és végrehajtani, már csak az ehhez szükséges jelszót kellett kitalálni. Mivel az ilyen eszközök vezérlőszoftvere általában frissíthető, ezért letöltötte a firmware-t, majd megvizsgálva rájött, hogy a titkosítatlan programkódból a gyártói jelszó könnyedén kinyerhető. „Ez két éve történt, nemrégiben azonban a vizsgálatot az otthonokban egyre gyakrabban használt olcsóbb ip-kamerákkal folytattam, amelyek képesek a videofolyamot közvetlenül az internetre továbbítani. Eddig hét különböző márkájú eszközből hetet sikerült feltörni, de ami még megdöbbentőbb, hogy – vélhetően a kínai gyártás eredményeként – mindegyiknél ugyanaz volt a gyárilag megadott adminisztrátori jelszó. Ezek a kamerák egyébként nemcsak otthonokban, de bankokban, áruházakban, szállodákban, raktárakban is megtalálhatók” – mondta Tamási.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

3M: indul az Applied to Life program

csü márc 26 , 2015
A tudományos alapok a 3M alapértékei közé számítanak, és ezt mostantól erőteljesebben szeretnék megmutatni, ezért indították el a „3M Science. Applied to Life” programot, amelyen keresztül a jövőben még hangsúlyosabb szerepet kap annak bemutatása, hogy a 3M tudományos innovációi hogyan hatnak a világunkra és alakítják át, teszik könnyebbé a mindennapokat, […]