772 millióból kötötték össze az ország szuperszámítógépeit

szerverek772 millió forintos támogatással és két év munkájával a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) összekapcsolta a szuperszámítógépeit, és megnyitották a felhasználók előtt egy egységes, könnyen használható alkalmazói felület segítségével. Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója elmondta: a fejlesztés egyik fő célja a hazai szuperszámítógép-kapacitás elérhetővé tétele volt a kutatók legszélesebb köre számára. Fontos szempont volt a potenciális felhasználói kör felkészítése és a gépek használatához szükséges ismeretekkel való ellátása is.

Az igazgató elmondta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően mintegy ötven teraflops számítási kapacitás jött létre Magyarországon. Az ország ezáltal a 14 évvel ezelőtt indított szuperszámítástechnikai (High Performance Computing, HPC) programjával a régió élvonalába lépett elő. A számítástechnikai erőforrások kihasználásának hatékonysága mellett jelentősen javult a felhasználók kiszolgálásának a színvonala, és kényelmesebbé vált a felhasználói környezet is – mutatott rá a szakember. A csak szuperszámítógépekkel megoldható bonyolult számítási feladatok elvégzését így a tudományterületek legszélesebb körére is ki lehet már terjeszteni, valamint megnyílt az út a HPC-kultúra bevezetése előtt is a felsőoktatásba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Rabláncon a brutális váraljai mobilrablók

pén okt 31 , 2014
Váralján 2014. október 20-án 18 óra körüli időben az egyik utcában két helybéli férfi bántalmazott egy 17 éves györei fiút, majd mobiltelefonját, pénztárcáját és pulóverét elvették. A rendőrök a nyomozás eredményeként elfogták a 29 éves M. Zoltánt és bűntársát, a 21 éves K. Márkot. A rendőrök a két váraljai férfit […]