76 millió forintra bírságolta az Infineont a GVH

Félrevezető és hiányos tájékoztatás miatt 75,85 millió forint eljárási bírságot kapott az Infineon Technologies AG (Infineon) félvezető áramkört gyártó ipari konszern, emellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visszavonta a társaságnak korábban adott fúziós engedélyét.

A hatóság közleményében felidézte, hogy az Infineon számára még 2017. január 10-én engedélyezett közvetlen, egyedüli irányításszerzést a Cree Fayetteville, Inc. felett. Továbbá arra is engedélyt adott, hogy a Cree, Inc. és a Cree Sweden AB teljesítmény- és rádiófrekvenciás félvezető üzletága az Infineon részévé váljon a konszern kérelmében megadott adatok alapján. A GVH azonban később az amerikai versenyhatóság (Federal Trade Commission – FTC) jelzése alapján észlelte, hogy az Infineon a – kérelmére indult – versenyfelügyeleti eljárásban feltételezhetően hiányos és félrevezető adatokat közölt az összefonódással érintett piacok méretéről, és az érintett vállalkozáscsoportok piaci részesedéseiről is.

A határozat visszavonásával egyidejűleg a versenytanács elrendelte az összefonódás vizsgálatát, az Infineon pedig csaknem 76 millió forint eljárási bírságot kapott, amely azonban nem jogerős. Mivel a versenyhivatal elsősorban a fuzionáló felek által szolgáltatott adatok alapján dönt az ügyletekről, fontos lenne az ügyfelek pontos adatszolgáltatása – hangsúlyozta a GVH, hozzátéve, hogy rövid időn belül ez már a második, megtévesztő adatszolgáltatás miatti fúziós engedély visszavonásával járó eset. Mindazonáltal az adatok hitelességének ellenőrzését segíti a versenyhatóságok közötti nemzetközi együttműködés, valamint az is, hogy az idei év elejétől a GVH a fúziós ügyekkel összefüggő jogsértések feltárásáért is végezhet előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az Oracle bemutatta legújabb, gépi tanuláson alapuló intelligens alkalmazásait

pén máj 5 , 2017
Az Oracle a 2016-os Openworld konferencián jelentette be az úgynevezett Adaptív Intelligens Alkalmazások piacra vitelét. Az Oracle mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldásai, amelyek kifinomult döntési mechanizmusok és gépi tanulási folyamatok révén alkalmazkodnak és tanulnak az adatokból történt interakciókból, és ennek eredményeképpen javaslatokkal segítenek az üzleti felhasználóknak. Az Oracle új “Adaptive Intelligent […]
Oracle