5G: év végére túl lehetünk az egymilliárd előfizetésen

5GA világgazdasági nehézségek és az ukrajnai háború miatt a korábban vártnál százmillióval kevesebb lehet az 5G előfizetések száma 2022 végén globálisan, de várhatóan így is átlépi az egymilliárdot – derül ki egy friss tanulmányból.

Az elemzés szerint jelentősek a regionális különbségek. Míg Észak-Amerikában és Ázsia északkeleti részén: elsősorban Kína, Dél-Korea és Tajvan gyors növekedésének köszönhetően, már idén minden ötödik mobilelőfizetés 5G-s lesz, ez az arány Nyugat-Európában csak hat százalék, Közép- és Kelet-Európában pedig még az egy százalékot sem éri el. A kontinens nyugati fele a következő öt évben várhatóan felzárkózik az éllovas térségekhez, Közép- és Kelet-Európában azonban szerényebb növekedés várható, ami a jelentés szerint részben a lassabb frekvenciakiosztásnak, részben a fogyasztók vásárlóerejének tudható be, ami kevésbé ösztönzi a fejlesztésre a piaci szereplőket.

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány alatt a világ mobilhálózatain zajló adatforgalom megduplázódott, és elérte a havi 93 exabájtot (körülbelül százmilliárd gigabájtot). A bővülést az előfizetések számának növekedése okozta, valamint az, hogy a felhasználók egyre nagyobb adatforgalmat bonyolítanak le: egy átlagos okostelefon-felhasználónál ez havi 15 gigabájt. Ennek legnagyobb részét nagy felbontású videók adják, a teljes adatforgalomnak 69 százaléka videótartalom, ami 2027-re várhatóan 79 százalékra emelkedik.

A jelentésből az is kiderült, hogy 2021 végéig világszerte mintegy húsz mobilszolgáltató indított el a közepes- és alacsony frekvenciasávokra csatlakozó, úgynevezett standalone 5G hálózatot, amely a 4G hálózatoktól függetlenül képes az 5G NR (New Radio) berendezéseket üzemeltetni. Ezeken a hálózatokon a távközlési szolgáltatók már az 5G technológia minden képességét ki tudják használni. Ezáltal egy vállalkozás, amelyik saját 5G hálózatán akarja okos gyárát, raktártechnológiáját és egyéb ipari létesítményeit működtetni, egyszerűbben tudja kialakítani a hálózatot és bevezetni az új technológiát.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A cégbíróság bejegyezte a Magyar Telekom tőkeleszállítását

hét jún 27 , 2022
A cégbíróság bejegyezte a Magyar Telekom alaptőke-leszállítását június 23-án, a társaság közgyűlésén elfogadott döntésnek megfelelően – közölte a távközlési társaság. A társaság alaptőkéje így 104 274 254 300 forintról 100 580 135 200 forintra csökkent a 36 941 191 darab, egyenként száz forint névértékű névre szóló dematerializált “A” sorozatú, a […]
cégbíróság