5G: egyes biztonsági kérdések továbbra is megoldatlanok

5G internetAz 5G hálózat bevezetése az Európai Unióban növekedési lehetőséget hordoz magában, azonban kiépítése késedelmes, és egyes biztonsági kérdések továbbra is megoldatlanok – közölte az EU számvevőszéke.

A távközlési rendszerek úgynevezett ötödik generációja, vagyis az 5G, új globális, vezeték nélküli szabvány, mely a korábbiaknál sokkal nagyobb adatkapacitást és átviteli sebességet biztosít. Jelentésében az Európai Számvevőszék közölte: az 5G-szolgáltatások alapvető fontosságúak az innovatív alkalmazások széles köre számára, amelyek révén a gazdaság számos ágazata átalakulhat, és javulhat a mindennapi élet minősége. Az 5G ezért stratégiai jelentőséggel bír az egységes piac egésze szempontjából. Véleményük szerint azonban az 5G bevezetésének késedelmei veszélyeztetik a kiépítésre vonatkozó uniós célkitűzések elérését, és további intézkedésekre lenne szükség a biztonsági kérdések megoldásához is. “A fenyegetések határokon átnyúló jellege miatt az egyik tagállam jelentős sebezhetősége vagy másik a tagállamban bekövetkező kiberbiztonsági esemény az Unió egészét érintheti” – figyelmeztettek.

A jelentés rámutatott, hogy késedelem tapasztalható az 5G-hálózatok tagállami bevezetésében is. A beszámoló szerint 2020 végéig 23 uniós tagállam indított kereskedelmi 5G szolgáltatásokat, elérve azt a köztes célt, hogy legalább egy nagyvárosban legyen 5G-hozzáférés. A 2025-ös és 2030-as uniós célkitűzések azonban nem minden tagállam nemzeti 5G-stratégiájában vagy széles sávra vonatkozó tervében szerepelnek. A Számvevőszék kiemelte továbbá, hogy több országban még nem ültették át az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexet a nemzeti jogba, és az 5G-frekvenciák kiosztása is késik. A lemaradások kétségessé teszik azon uniós célkitűzések elérését, hogy 2025-re a városi területeken és a főbb közlekedési útvonalak mentén megszakítás nélküli, 5G lefedettség álljon rendelkezésre, illetve 2030-ra valamennyi lakott területet lefedjen az 5G-rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Végleges megállapodást kötöttek a német Rheinmetall tulajdonszerzéséről a 4iG-ben

sze jan 26 , 2022
Végleges megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a német Rheinmetall AG; a német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben, amellyel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz – közölte a 4iG. A többlépcsős ügylet […]
Orban (üzelti ügyekkel nem foglalkozó) Viktor és Armin Papperger a Rheinmetall elnöke

Friss, ropogós