5G: egy bolond százat csinál

2

5GA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megvizsgálta az ötödik generációs (5G-s) mobilinternettel kapcsolatos várakozásokra. Elképesztő amit találtak.

Mint minden új technológiához, ehhez is sok félelem és tévhit társul – írták -, és bár a tudományos bizonyítékok, kutatások ezt nem támasztják alá, sok helyen olvasható, hallható az 5G-eszközök keltette sugárzás vélt súlyos egészségkárosító hatása. A kutatásból kiderült: a 16 éves vagy idősebb internetezők nagy többsége – 87 százaléka – találkozott az 5G kifejezéssel. Ötvenhét százalékuk az új technológia esetleges egészségügyi hatásairól is hallott, leginkább a közösségi oldalakon vagy a hírportálokon. Közülük negyven százalék vélte a technológiát súlyosan egészségkárosítónak, míg azoknál, akik nem találkoztak az egészségügyi hatásokról szóló információkkal, az aggodalmat osztók aránya jelentősen kevesebb, huszonegy százalék volt. Azok, akik az 5G egészségügyi hatásairól a mobilszolgáltatók honlapjáról értesültek, sokkal inkább bíztak a technológiában. Az 5G egészségügyi hatásairól hallók harmincegy százaléka próbált utánajárni az információk hitelességének. Legtöbben a cikk forrásait vagy a szerzőt ellenőrizték, egy szakértő blogján néztek utána a témának, esetleg egy ismerősük véleményét kérték ki. Az NMHH szerint a különböző ellenőrzési módok azonban eltérő eredményekkel jártak. Sok esetben az utánajárás nemhogy csökkentette, inkább megerősítette a megalapozatlan félelmeket. Azoknál, akik az információt egy közösségi oldalon vitatták meg ismerőseikkel vagy azt a témával foglalkozó csoport “buborékjában” ellenőrizték, az 5G-vel kapcsolatos félelem erősödött. E válaszadók több mint fele osztotta a tévhiteket.

2 thoughts on “5G: egy bolond százat csinál

  1. Nagyobb problémának tartom hogy hálózati tesztjeim során az 5G fele olyan gyors mint a 4G.

  2. Többek között ezért is csodálkozom azon, miért akarják lépten nyomon csökkenteni a természettudományos tárgyak iskolai oktatását.
    Bár ilyen “kútmérgezési ügyek” mióta a világ a világ, vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magyar - kínai digitális partnerség: konszenzus született

ked nov 23 , 2021
A gazdaság digitális átalakításának felgyorsításáról írt alá szándéknyilatkozatokat Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszter. A 2021. februári Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón konszenzus született arról, hogy a felek a digitális területén folytatott együttműködésük bővítésére törekszenek. A tárcaközi megállapodások alapján a felek közösen dolgoznak a digitális átalakulás felgyorsításán […]
Palkovics László

Friss, ropogós