3D-ben kinyomtatható fegyverek forgalmazása: a helyzet fokozódik

Újabb amerikai tagállamok csatlakoztak az internetről 3D-ben, azaz térben kinyomtatható fegyverek forgalmazását betiltó perkérelemhez.

Újabb 11 állam csatlakozott a perkeresethez, amelyet még hétfőn nyújtottak be a Seattle-ben lévő szövetségi bíróságra nyolc állam és a szövetségi főváros, Washington DC főállamügyészei. A pert indítók (Washington, Massachusetts, Connecticut, New Jersey, Pennsylvania, Oregon, Maryland, New York és a főváros) arra kérték a bíróságot, hogy nyilvánítsa semmisnek a kormány és a Defense Distributed (DD) nevű texasi cég júniusban kötött megállapodását, amelynek értelmében a kormány engedélyezi a vállalatnak 3D-s nyomtatóprogram online elérését, illetve azt, hogy a fegyverek tervei az internetről letölthetőek legyenek. A bíróság átmeneti időre leállította a számítógépes program forgalmazását. Donald Trump egyik Twitter-bejegyzésében közölte, hogy utánanéz az ügynek, de a kormányzat egyelőre nem nyilvánította ki egyértelműen az álláspontját.

A letölthető és kinyomtatható fegyverek miatt politikai vita is kibontakozott az Egyesült Államokban. Demokrata és republikánus törvényhozók egyaránt elítélően nyilatkoztak, többen arra kérték az elnököt, hogy lépjen közbe és vonassa vissza az engedélyezésről szóló szerződést. Az első letölthető és térben kinyomtatható tűzfegyvert a texasi cég alapítója, Cody Wilson 2013-ban mutatta be. Az előző, Obama-kormányzat 2014-ben elrendelte a betiltását, arra hivatkozva, hogy a cég megsértette az exportra vonatkozó szövetségi törvényeket, sok letöltés ugyanis az Egyesült Államokon kívül történt. A Trump-kormányzat az idén júniusban változtatott ezen az állásponton, és beleegyezett, hogy Wilson ismét hozzáférhetővé tegye interneten a kinyomtatható fegyvert.

A csatlakozó államok
Minnesota
Illinois
Iowa
Colorado
Vermont
Rhode Island
Delaware
Virginia
Észak-Karolina
Kalifornia
Hawaii

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Harmincezer forint kedvezménnyel kecsegtet a Telenor

vas aug 12 , 2018
Augusztus 10-én indul a Telenornál a Samsung legújabb csúcskészüléke, a Samsung Galaxy Note9 előrendelése, amelynek keretében harmincezer forintos kedvezménnyel vásárolható meg a készülék meghatározott ajánlatainkban. A Samsung augusztus 9-én a világszerte élőben közvetített Unpacked rendezvényén mutatta be legújabb okostelefonját, a Samsung Galaxy Note9-et. A Note sorozat legújabb tagja a Telenornál […]
Samsung Galaxy Note9