380 millió közpénzzel járultunk hozzá a Gránit Bank alkalmazásához

Hegedüs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatójaÚj típusú, nyílt bankolásra épülő alkalmazást fejlesztett és vezetett be a Gránit Bank – közölte a pénzintézet.

Az azonnali fizetési rendszer lehetőségeire alapozó FairPay olyan fizetési megoldás, amelyet banktól függetlenül minden online bankoló használhat. A fejlesztés első ütemben egy QR-kód-generáláson és beolvasáson alapuló fizetési forma. A közlemény szerint ennek alkalmazása a kiskereskedelemben lenne előnyös, ugyanis jóval kisebb díjakkal terhelné a kereskedőket, mint a jelenleg elsődleges bankkártyás fizetési megoldás. Az innovációt a 2019 szeptemberében hatályba lépett uniós irányelv, a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított irányelv (PSD2) tette lehetővé – ismertetik a közleményben. Ennek értelmében a bankok kötelesek megnyitni a folyószámla-vezetési rendszerüket külső szolgáltatók előtt. A szolgáltató és a banki informatika között szabványos hozzáférés biztosítja az összeköttetést. A FairPay létrehozásának 783 millió forintos összköltségéhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázat útján 380,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Európában már több hasonló fizetési szolgáltatással lehet találkozni, amelyek piaci megjelenésük óta erős ütemben terjednek. Hollandiában például már az iDeal szolgáltatást alkalmazók teszik ki a volument tekintve az online fizetések több mint a felét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.