250 millió dollár óvadékért házi őrizetbe kerül az FTX kriptovaluta-tőzsde alapítója

Sam Bankman-FriedA New York-i bíróság 250 millió dollár (nagyjából 94 milliárd forint) óvadék ellenében házi őrizetbe helyezte Sam Bankman-Friedet, a csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég csalással és sikkasztással vádolt alapítóját.

A milliárdos vállalkozót szerda éjszaka szállították az Egyesült Államokba a Bahama-szigetekről, ahol múlt hétfőn tartóztatták le az amerikai hatóságok kérésére. Bankman-Fried szabadon távozott a New York-i bíróságról, de szülei kaliforniai házában Palo Altóban kell kivárnia a bírósági büntetőeljárás kezdetét. A meghallgatáson a szövetségi helyettes ügyész a vádak ismertetéskor úgy fogalmazott, hogy Bankman-Fried elképzelhetetlen mértékű csalást követett el, és szigorú óvadéki feltételek megállapítását kérte. Közlése szerint a 250 millió dollár óvadék minden idők legmagasabb tárgyalás előtti óvadéka.

A bíró végül úgy döntött, hogy Bankman-Fried lábára nem kell már a bíróságon feltenni a nyomkövető bilincset, hanem csak akkor, amikor megérkezik Kaliforniába. Ebben enyhítő tényezőként vette figyelembe, hogy a gyanúsított önként vállalta kiadatását. Egy héttel ezelőtt az első, még Bahama-szigeteken tartott bírósági meghallgatáson Bankman-Fried ügyvédei úgy nyilatkoztak, hogy mindent elkövetnek a kiadatás megakadályozásáért. Bankman-Fried következő bírósági meghallgatását január 3-ra tűzték ki, amelyen már az ügyét tárgyaló bíró előtt kell megjelennie.

A New York-i ügyészség összesen nyolc rendbeli bűncselekménnyel vádolja, banki átutalási csalástól, pénzmosáson át bűnszervezetben elkövetett csalásig. A 13 oldalas vádirat szerint Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sok milliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában. A vád szerint az alapító olyan üzleti modellt hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a befektetők pénzét elsikkassza és azt saját fedezeti alapjába, az Alameda Research-be terelje át, amely azután kétséges ingatlanvásárlásokra és nagy összegű politikai adományokra használta fel a pénzt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Indul a Nemzeti Digitális Állampolgárság Program

szo dec 24 , 2022
Magyarország Kormánya elfogadta a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot, amely megteremti azt az egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó digitális környezetet, amely jelentősen egyszerűsíti az állampolgár és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt. Elektronikus tárca, digitális postaláda, elektronikus dokumentumtár és aláírás- egyebek mellett ezek létrehozásáról is rendelkezik Magyarország Nemzeti Digitális Állampolgárság […]
digitális állampolgárság

És még ez is...