25 éve mobiltelefonálhatunk Magyarországon

motorola-5200Negyed százada, 1990. október 15-én indult meg a kereskedelmi mobilszolgáltatás Magyarországon. A mobilszolgáltatás megjelenésével új korszak kezdődött: a magyar telekommunikációs iparág felzárkózása Európa és a világ fejlett gazdaságaihoz. Az első hazai mobilhálózati bázisállomásokat és kapcsolóközpontot az 1988-ban felépített, ma is Budapest harmadik legmagasabb építményének számító, 154 méter magas Száva utcai távközlési adótoronyban helyezték üzembe. A 2003-ig működő 450 MHz-es (1G) analóg rendszer ügyfelei az évek során átpártoltak a minőségibb termék- és készülékválasztékkal rendelkező digitális 2G, majd a szélessávú 3G mobilhálózatot elindító szolgáltatókhoz.

A mobiltelefon magyarországi sikerét és általános elterjedését jól mutatja a több mint 11,5 millió mobil előfizetés, aminek köszönhetően a hazai mobilpenetráció (a száz lakosra jutó mobilok száma) jelenleg közel 117. A 2014-es frekvenciatender eredményeként ma már csaknem a teljes magyar lakosság részére – megfelelő díjcsomag és okos eszköz segítségével – elérhetők a legkorszerűbb 4G mobilhálózat előnyei, elsősorban a kiváló minőségű, gyors internetkapcsolat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

SAP: képzés és verseny startupoknak

pén okt 16 , 2015
Startupoknak tart képzést az SAP. Az ott tanultak segítségével elkészített legjobb megoldások meghívást jelenthetnek a szoftvercég konferenciáira a régióban, ahol személyesen lehet bemutatni azokat vállalati döntéshozóknak. A budapesti képzésre olyan magánszemélyeket, induló vállalkozásokat várnak, amelyek üzleti alkalmazásokat szeretnének fejleszteni. A technikai képzés ingyenes, és csupán alapszintű Java, vagy Javascript tudásra […]
felhő

Friss, ropogós