2014 az online kasza éve volt

moneyKaszáltak az internetes bűnözők idén — derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International közös kutatásából. E szerint az elmúlt év során a válaszadó felhasználók közel fele szembesült idén pénze ellopására irányuló online fenyegetéssel. Ugyanakkor a nem pénzügyi célú kibertámadások is okoztak előre nem látható kiadásokat. A kiberbűnözők a legkülönfélébb módszerek segítségével jutnak hozzá értékes felhasználói adatokhoz. A leggyorsabb mód a felhasználók pénztárcájának megkönnyítésére hozzáférést szerezni a felhasználók fizetési rendszereknél, bankoknál vezetett számlájához, vagy a bankkártya adatokat tároló online üzletek rendszeréhez. Számos technika létezik az információgyűjtésre, például a szolgáltatók hivatalos webhelyét utánzó adathalász weboldalak, malware-ek, amelyek ellopják az azonosítókat és jelszavakat, miközben a felhasználók begépelik őket.

A kutatás szerint a felhasználók 43 százaléka szembesült pénzügyi kibertámadással az elmúlt évben, ezek eredményeképpen pedig a válaszadók öt százaléka veszített pénzt. Arra a kérdésre, hogy milyen módon lopták el a pénzét, az utóbbiak 16 százaléka azt állította, hogy a hackerek hozzáférést szereztek a fizetési szolgáltatójánál vezetett számlájához, 11 százalékuk úgy véli, hogy áldozatául esett a csalók trükkjének, és egy hamis weboldalon megadta bejelentkezési adatait, míg hét százalékuk biztos volt abban, hogy felhasználói azonosítóját és jelszavát egy malware segítségével lopták el. A felhasználóktól eltulajdonított pénz átlagos összege 218 dollár volt, de ötből egy áldozat ezer dollár feletti veszteséget volt kénytelen elszenvedni az online csalások ezen típusának eredményeképpen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A BTel eladja ügyfeleit, eszközeit és kivonul

ked dec 30 , 2014
ShareTweetPinShareA Business Telecom Nyrt. (BTel) az ügyfél és hálózati elemek értékesítésével folyamatosan kivonul a távközlési szolgáltatói piacról, első számú üzleti céljává az általa kifejlesztett Xprime szolgáltatás franchise terjesztését teszi a hazai és nemzetközi piacon, erről határozott a társaság hétfőn tartott rendkívüli közgyűlése. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt közgyűlési jegyzőkönyv szerint az […]

És még ez is...