19 esemény ami megváltoztatta a világot

gsmA mobilfónia elmúlt harminc éves története tele van olyan érdekességgel, amelyek többsége külön-külön is megváltoztatták volna a világot, de így együtt…

1. Az első kereskedelmi célú mobil telefonhívás
Az Egyesült Királyságban az első kereskedelmi célú mobil telefonhívást 1985. január 1-jén indították. Ma a britek naponta több mint 132 millió mobilhívást bonyolítanak.

2. Az első mobillal készített fénykép
Philippe Kahn küldte el 1997-ben az első, újszülött kislányáról készült fényképet mobiltelefonján,

3. Az első Boldog Karácsonyt kívánó sms
22 esztendővel ezelőtt, az akkor épp 22 éves Neil Papworth kívánt a világon először boldog Karácsonyt SMS-ben barátjának, a Vodafone-nál dolgozó Richard Jarvisnak.

4. Mobil játékok
Az első, mobiltelefonra készített játék a Tetris volt, amely 1994-ben jelent meg a Hagenuk MT-2000-es modellen. Az okostelefon tulajdonosok ma átlagosan idejük 27 százalékát töltik játékokkal.

5. QR kódok
Az első QR (Quick Response) kódot 1994-ben készítették. A kód beolvasására a legtöbb mobiltelefon képes. A QR kód segítségével weboldalakra, vagy speciális ajánlatokra lehet elvezetni az érdeklődőket..

6. Zene és mobiltelefon
Az első mp3-mal felszerelt mobiltelefont 2000-ben mutatták be 64 MB-os memóriával.

7. Az első mobil hálózat egy hátizsákban
A 2014 évi Mobil Világkongresszuson mutatta be a Vodafone Alapítvány az Instant Network Minit, a mindössze 11 kg súlyú hordozható mobilhálózatot. A hálózat kevesebb mint tíz perc alatt üzembe helyezhető, és egy esetleges katasztrófa esetén bármikor bevethető.

8. Az első hívás az Everest csúcsáról
Az angol felfedező, Daniel Hughes bonyolította az első videóhívást az Everest csúcsáról 2013. május 19-én, elérve ezzel a mobil innováció szédítő magaslatait.

9. Az első csoportos selfie az Oscar Gálán
Ellen DeGeneres amerikai komika készítette a legelső selfie-t az Oscar Gálán, amely a Twitteren minden idők legtöbbet megosztott képévé vált. Egy 2013-as kutatás kimutatás szerint a britek havonta 35 millió selfie-t készítenek.

10. Az első mobil videó hívás
Az első mobil videó hívást 1999-ben bonyolították Japánban.

11. Az első mobiltelefon egy világsikerű mozifilmben
Az első hollywoodi kasszasiker, amelyben szerepet kapott egy mobiltelefon, a Halálos fegyver (Lethal Weapon) volt 1987-ben.

12. Mobil nyelv – LOL!
Az sms nyelv a hétköznapi angol részévé vált, akár szeretjük, akár nem. Idősebbek és fiatalabbak is egyre gyakrabban használják. A LOL 1989-ben már bekerült az angol szótárakba.

13. Az első letölthető csengőhang
Csengőhangot 1998-ban, Finnországban töltöttek le először, utat nyitva olyan ikonikus dallamoknak, mint például a ’Crazy Frog’.

14. Hangposta
1986-ban jelent meg az első mobiltelefon, amely hangposta funkcióval rendelkezett.

15. Az első beépített antennás mobiltelefon
Az 1998-ban debütáló Nokia 8810 volt az első mobiltelefon, amely külső antenna nélkül működött. Ez az apró újítás hatalmas előrelépést jelentett, nem csupán esztétikusabbá, de jóval könnyebben hordozhatóvá váltak a mobiltelefonok.

16. Mobil szolgáltatás a La Manche csatorna alatt
2014 januárjától a La Manche alatti Csalagút teljes hosszában van mobil és mobilinternet lefedettség.

17. Az első augmented reality
Az első augmented reality alkalmazás a 2009-ben iPhone-ra fejlesztett, Párizs nevezetességeit bemutató virtuális városnéző applikáció, a ma is igen népszerű Metro Paris Subway.

18. Az első Bluetooth headset
2000-ben jelent meg az első Bluetooth headset, lehetővé téve, hogy vezetékek, és a kezünk használata nélkül kommunikáljunk.

19. Vezeték nélküli töltés
A vezeték nélküli töltés technológiát 2012-ben mutatta be a Nokia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Quimby: Este 8-kor indul a buli

csü jan 1 , 2015
Bár a jegyeket a leggyorsabb rajongók szinte pillanatok alatt elkapkodták, azoknak sem kell búslakodniuk, akik nem tudnak ott lenni az este nyolc órakor kezdődő koncerten a budapesti MOM Kulturális Központban, mivel a Magyar Telekom a YouTube-csatornáján valamint az origo.hu-n élőben közvetíti majd a Quimby rendhagyó évindítását. Akár okostelefonon, akár tableten, […]

Friss, ropogós