14 év késéssel érkezett Magyarországra a da Vinci sebészrobot

daVinci-robotAz Óbudai Egyetem idén megnyitott Bejczy Antal iRobottechnikai Központjában kapott helyet hazánk első sebészrobotja. Bár az amerikai technológiát világszerte több mint háromezer helyen használják sebészeti beavatkozások távirányítással való elvégzésére, Magyarországon még csak bemutatókon találkozhattak az érdeklődők ilyen robottal. Az ajándékba kapott első generációs da Vinci robot korábban a bécsi AKH kórházban teljesített szolgálatot. „Az adomány révén tovább tudjuk erősíteni az országban egyedülálló robotikai eszközparkunkat, kutatási profilunkat, és a nálunk tanuló diákok most már az orvosi robotika terén is a legmodernebb eszközökkel találkozhatnak” — jelentette ki Rudas Imre Professzor, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ igazgatója.

Az iRobottechnikai Központ, amely a nemrégiben alakult Közép-európai Robotikai Hálózat (CELLI) koordinátora is egyben, meghívást kapott a kaliforniai gyártótól a da Vinci robot kutatói programjában való részvételre. „Egyike lettünk azon 17 intézetnek a világon, akik hozzáférhetnek a da Vinci kutatási interfészhez, ezáltal új távlatok nyílnak meg a távsebészet, videó-alapú sebészet és a sebészeti képességek felmérése terén. Összesen négy ilyen intézet van egész Európában” – tette hozzá Haidegger Tamás, a központ igazgatóhelyettese.

Az első da Vinci robot 2000-ben került kereskedelmi forgalomba, és forradalmasította a Minimál Invazív Sebészeti eljárásokat. 1,5 millió dolláros ára miatt azonban Magyarországon még nem alkalmazták sehol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Modern irányításelméletben Magyarország jobban teljesít

ked aug 12 , 2014
  A da Vinci sebészrobot Magyarországra érkezésével kapcsolatban Haidegger Tamás adjunktust, az iRobottechnikai központ igazgatóhelyettesét kérdeztük. — A robot ára 2000-ben 1,5 millió dollár volt. Mennyi ma az ára ezeknek a robotoknak, s hanyadik generációnál tartanak? — Az eredeti rendszert 1,2 millióért hozták forgalomba -ami mai áron közel 1,5 milliónak […]