139 járásnak lesz jobb: a jövő év elejétől épül a szupergyors internet

deutsch-tamas-juhasz-tundeJövő februárban, márciusban kezdődnek el 139 járásban a Szupergyors internet program hálózatépítési munkái – közölte a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Magyarország lesz az első uniós országok egyike, ahol a közös európai határidőnél két évvel korábban, már 2018 végére valamennyi végponton – háztartásban, gazdasági társaságnál, közintézményben – elérhetővé válik a legalább másodpercenként harminc megabit adatátviteli sebességű, szupergyors internetszolgáltatás — mondta Deutsch Tamás. Hozzátette: ennek érdekében a következő alig több mint két évben 150 milliárd forintnyi beruházás valósul meg. Az első körben abban a 143 járásban írták ki a pályázatokat, ahol meghaladta a százat az érintett háztartások száma. A tenderek közül 139 volt sikeres, a támogatási szerződéseket megkötötték, a fejlesztések előkészítése, tervezése, engedélyeztetése folyik – tudatta Deutsch.

Hozzátette: a beruházásokat végrehajtó társaságok, illetve konzorciumi tagok többsége a magyarországi internetszolgáltatásban már eredményeket felmutató kis- és közepes vállalkozás. A kormány döntött arról, hogy a programban önerőből, illetve uniós támogatásból megvalósuló beruházások esetében a hatósági ügyek koordinációjáért a Csongrád megyei kormánymegbízott, Juhász Tünde a felelős. A kormánymegbízott elmondta, a szerepe elsősorban az lesz, hogy a fejlesztésekkel kapcsolatos hatósági döntések minél gyorsabban megszülessenek.

Jelenleg 900 ezer-egymillió olyan háztartás van az országban, ahol nincsenek meg a műszaki feltételei a szupergyors internetszolgáltatás kialakításának. Az internetszolgáltatók 2018 áprilisáig saját forrásból ezeknek a “fehér foltoknak” a 40-45 százalékát eltüntetik. A további több mint félmillió háztartás esetében pályázaton választották ki azokat a cégeket, amelyek uniós és hazai forrásból kiépítik a szükséges infrastruktúrát. A konvergenciarégióban tízezer kilométernyi légkábelt és háromezer kilométernyi alépítményben vezetett kábelt fektetnek le, ezek 86 százaléka üvegszállás technológiájú lesz – mondta a miniszterelnöki biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Vertikális: bemutatták a Thermaltake új The Tower 900 E-ATX számítógépházát

ked nov 29 , 2016
A Thermaltake és a francia Watermod bejelentették az együttműködésüket, valamint az új TT Premium moddereknek szánt termékcsaládot a The Tower 900 E-ATX és a The Tower 900 Snow Edition E-ATX vertikális házakat. Az együttműködéshez a Thermaltake a gyártókapacitást és a minőségi anyagokat biztosítja. A The Tower 900 vertikális kialakítást, magas […]