Whisky készül a Nemzetközi Űrállomáson, a különleges kísérlettel a gravitáció szerepét kutatják. A híres ardbegi whisky két alkotóelemének, a malátának és a füstölt tölgynek a molekuláit októberben juttatták fel a Nemzetközi Űrállomásra ahhoz a legalább kétéves kísérlethez, amely a két alkotóelem összeérlelődését kíséri figyelemmel gravitációmentes környezetben. A tudósok azt akarják megérteni, hogyan hat egymásra a két alkotóelem a súlytalanság állapotában — írja BBC-re hivatkozva az MTI. Ez állítólag az első olyan kísérlet, amelyben terpéneket – növényekből desztillálás útján nyerhető szénhidrogéneket – tanulmányoznak zéró gravitáció mellett. A világűrben folytatott vizsgálattal párhuzamosan földi körülmények között is elvégzik a kísérletet, hogy össze tudják hasonlítani az eredményeket.
És még ez is...
-
2015. február 24.
Húsz éve, a merevlmez eldugott zúgában rejtöző vírusokat találtak
-
2018. március 30.
Természettudományos élményközpont lesz Mohácson
-
2022. január 21.
Invázió: portugál gályák ostromolják Ausztrália partjait
-
2020. október 31.
A halak nem hülyék, olyat tudnak, amire csak most jöttek rá a tudósok
-
2015. február 27.
Az adathalászok egyre kevesebbszer vetik ki a hálójukat a Paypalra
-
2022. szeptember 16.
Humorérzéket építenének a robotokba