NMHH kontra mobilszolgáltatók: a Vodafone Red Infinity ügy

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a napokban tette közzé a mobilszolgáltatók hálózatsemlegességét vizsgáló anyagát. Nem túl szép az összkép.

A szolgáltatók új típusú tematikus nullás díjszabású csomagokkal jelentek meg a piacon. E csomagok közös jellemzője, hogy a csomagban foglalt meghatározott tematikus tartalmakat, alkalmazásokat mindaddig lehet korlátlanul használni, amíg a csomag adatkerete el nem fogy. Ezt követően a nullás díjszabásba nem sorolt tartalomhoz, alkalmazáshoz hasonlóan a tematikus tartalom is lassításra vagy korlátozásra kerül. A Vodafone „korlátlan” mobilinternet csomagot kínál Red Infinity néven a felhasználók számára. A szolgáltatáscsomag alapesetben 480p videó felbontást biztosít videó tartalmak lejátszása esetén. Ez a felbontás mobiltelefon készülékekre „optimalizált” minőséget biztosít, nagyobb képernyőjű készülékek esetében a képminőség kedvezőtlenebb lehet. A szolgáltató lehetőséget biztosít az „optimalizálás” lemondására (opt out) az ügyfeleinek. Az NMHH a csomaghoz kapcsolódó szerződéses feltételek kapcsán eljárást indított, az EU Rendelet 3. cikk (3) bekezdésében foglalt korlátozás- és beavatkozás-mentes bánásmód követelményének való megfelelőség vizsgálata tekintetében. A vizsgálat folyamatban van, döntést az ügyben az NMHH még nem hozott.

Vittorio Colao a Vodafone globális vézérigazgatójának korábbi gondolatai a netsemlegességről
El kell felejteni az abszolút semlegesség koncepcióját, és ehelyett a nem diszkriminatív szolgáltatásra kell fókuszálni. Ez két különböző dolog. Kell valamilyen sorrendiség, előnyt kell kapnia a kritikus fontosságú és biztonsági alkalmazásoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.